Bogdan Aurescu combate minciunile Moscovei: Este un nonsens să afirmi că scutul de la Deveselu reprezintă o amenințare pentru Rusia

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a declarat, într-un interviu pentru CNN, că este o absurditate să spunem că scutul antirachetă de la Deveselu reprezintă o amenințare pentru Rusia, deoarece acesta nu este îndreptat împotriva Rusiei, ci către posibile amenințări cu rachete din afara spațiului euro-atlantic. Bogdan Aurescu a făcut această declaraţie în contextul în care președintele Vladimir Putin a declarat că lansatoarele de rachetă din România şi Polonia sunt o ameninţare pentru Rusia. 

Publicitate

Mai jos puteţi citit transcriptul interviului acordat de ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu în cadrul emisiunii The Global Brief, difuzată la postul american de televiziune CNN.

Moderator: România este unul dintre susținătorii cei mai vocali ai Ucrainei. Poartă discuții cu SUA și Franța despre creșterea numărului de trupe NATO în regiune. Cu puțin timp în urmă, am discutat cu ministrul român afacerilor externe Bogdan Aurescu și l-am întrebat ce rol are România în cadrul eforturilor diplomatice actuale.

Bogdan Aurescu:  În România susținerea publică pentru valorile euroatlantice este foarte puternică. Așadar, noi suntem cei care am solicitat consolidarea prezenței NATO în România, precum și consolidarea prezenței trupelor americane în România. Ne bucurăm foarte mult că nu doar Statele Unite, ci și Franța a decis să trimită mai multe trupe în România.

Aș dori să vă informez că pe 3 februarie o să găzduiesc, la București, o reuniune a miniștrilor de externe ai statelor Formatului București 9, format care reunește toți cei nouă aliați de pe Flancul Estic, împreună cu ministrul francez de externe, care se află într-o vizită de lucru la București în aceeași zi, pentru a discuta despre situația de securitate din vecinătate, din regiunea Mării Negre. Ni se va alătura la reuniune și ministrul ucrainean al afacerilor externe.  Astfel, vom avea ocazia să discutăm despre căile și mijloacele prin care să continuăm să promovăm dialogul și să ajungem la dezescaladare în regiune.

Moderator: Una dintre solicitările Președintelui Putin, pentru a putea evita viitoare crize diplomatice sau potențial militare, a fost retragerea trupelor NATO din Bulgaria și România. Există flexibilitate în acest sens, din punctul dumneavoastră de vedere?

Bogdan Aurescu: Desigur că nu, și, așa cum știți, răspunsul NATO la propunerea avansată de Rusia în decembrie, și, de asemenea, răspunsul scris al SUA la aceste propuneri, au fost foarte clare în această privință. Orice solicitare de retragere a trupelor și a echipamentelor NATO desfășurate deja în teritoriile aliaților estici este în strânsă conexiune cu angajamentele aliaților NATO prevăzute în Articolul 5. Prin urmare, fiind vorba despre un aspect care ține tocmai de nucleul, de esența misiunii NATO, și anume apărarea colectivă, este inacceptabil să existe orice fel de veto pe această temă din partea unui stat terț.

Citeşte şi: Putin spune că România e o amenințare directă pentru Rusia. „Lansatoarele americane MK-41 pot lovit adânc în teritoriul rus”

Moderator: Sunt convinsă, domnule ministru de externe, că urmăriți îndeaproape declarațiile lui Vladimir Putin, și m-ar interesa reacția dumneavoastră la declarațiile pe care le-a făcut azi, în special cu privire la faptul că simte că Occidentul pur și simplu nu ține cont de preocupările Rusiei.

Bogdan Aurescu: Da, am urmărit cu multă atenție ceea ce a afirmat astăzi în conferința de presă cu premierul Orban. Printre multe altele, a spus, din nou, că sistemul de apărare antirachetă din România, de exemplu, și din Polonia, reprezintă o amenințare la adresa Rusiei – ceea ce este complet neadevărat. Este un nonsens să afirmi că un site pur defensiv, care nu este îndreptat împotriva Rusiei, ci vizează posibile amenințări cu rachetă provenite din afara spațiului euroatlantic, reprezintă o amenințare pentru Rusia. Așa cum am menționat deja, suntem pregătiți să permitem Rusiei să verifice dacă există în România orice fel de rachete ofensive. Și nu există, asta e absolut sigur. Apoi a spus că Ucraina va deveni în curând membru NATO, dacă am înțeles corect afirmațiile sale. Dar acest lucru nu figurează pe agenda Alianței în prezent, nu există o decizie iminentă de a accepta Ucraina ca stat membru NATO.

Moderator: Cât de mult că îngrijorează potențiala vulnerabilitate a Republicii Moldova în fața strategiei sau agresiunilor Rusiei? Poate le explicați telespectatorilor care ne urmăresc din mai multe țări câteva dintre vulnerabilitățile cu care se confruntă țara vecină.

Bogdan Aurescu: Republica Moldova nu este stat membru NATO, dar am asistat recent, în octombrie, de pildă, la o criză a gazului din Republica Moldova. Criza a fost, în mod clar, determinată de unele acțiuni ruse împotriva acestei țări, a fost probabil un “foarte bun” studiu de caz de acțiune hibridă asupra unei țări din Vecinătatea Estică. Și atât România, cât și Uniunea Europeană au acționat decisiv pentru susținerea Republicii Moldova pentru a face față unor astfel de provocări.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel