"Actuala criză de securitate nu este doar despre securitatea Ucrainei, nu este doar despre securitatea regiunii, nu este doar despre securitatea Europei, ci este despre securitatea spaţiului euro-atlantic în ansamblul său, iar Marea Neagră face parte integrantă din acest spaţiu, aşa cum securitatea Mării Negre face parte integrantă din securitatea transatlantică. Ceea ce se întâmplă la Marea Neagră nu rămâne în Marea Neagră. Federaţia Rusă continuă să maseze trupe în proximitatea Ucrainei, în regiunea Mării Negre, acestea sunt evoluţii îngrijorătoare, care necesită atenţia noastră permanentă şi atunci am decis şi astăzi am avut încă o dată acest prilej să continuăm să ne coordonăm cu privire la măsurile concrete pe care trebuie să le luăm împreună, în aşa fel încât să obţinem o dezescaladare a situaţiei, să obţinem o continuare a dialogului", a spus Bogdan Aurescu, citat de Agerpres, în conferinţa comună cu ministrul francez pentru Europa şi afaceri externe, Jean-Yves Le Drian.
Ministrul Bogdan Aurescu a găzduit o rundă de consultări, în format hibrid, a miniştrilor afacerilor externe ai statelor din Formatul Bucureşti 9 (B9) cu ministrul francez pentru Europa şi afaceri externe, Jean-Yves Le Drian. La reuniune a participat şi ministrul de externe din Ucraina.
Participarea lui Le Drian la reuniune, a arătat Aurescu, vine în completarea anunţului preşedintelui Emmanuel Macron privind disponiblitatea Franţei de a trimite trupe în România pentru consolidarea Flancului estic.
"Acesta este un semnal extrem de puternic pentru angajamentul profund al Franţei faţă de întărirea posturii aliate de descurajare şi apărare pe Flancul estic, într-un mod unitar şi coerent", a subliniat şeful diplomaţiei române.
Șeful diplomației române: Consolidare a Flancului estic "este necesară independent de evoluţiile actuale de securitate"
Aurescu a reiterat, în acest context, "sprijinul politic ferm acordat Ucrainei în faţa provocărilor şi ameninţărilor de securitate cu care se confruntă acest stat".
Şeful diplomaţiei române a vorbit de "deteriorarea semnificativă" a situaţiei de securitate, şi anume continua mobilizarea de trupe ruseşti de-a lungul frontierei Ucrainei, în bazinul Mării Negre.
Aurescu s-a referit la preocuparea faţă de "acţiunile Rusiei, care sunt îndreptate spre subminarea arhitecturii de securitate europene".
"Nu putem să acceptăm ameninţarea cu folosirea forţei, nu putem să acceptăm concepte depăşite cum sunt cele referitoare la sferele de influenţă", a mai arătat ministrul român.
Şeful diplomaţiei de la Paris a evidenţiat unitatea aliaţilor în contextul acestor provocări şi faptul că toate liniile de dialog sunt deschise cu Rusia.
"Rusia a putut observa în această săptămână că are de-a face cu europeni uniţi şi solidari, în orice context, fie că este vorba de Uniunea Europeană, OSCE sau NATO", a evidenţiat Le Drian. El a mai spus că Rusia "trebuie să facă o alegere clară, între calea escaladării situaţiei şi a dezechilibrului şi calea dialogului şi a stabilităţii regăsite în jurul principiilor fundamentale de securitate".
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News