Miniștrii de externe și miniștrii apărării se întâlnesc săptămâna aceasta pentru a discuta despre cum să acorde mai mult ajutor militar Ucrainei. Consiliul Afaceri Externe va discuta și despre sistemele aeriene pentru Ucraina sau despre creșterea industriei europene de apărare.
Deși părea că negocierile vor duce la deblocarea a 5 miliarde EUR pentru Ucraina în cadrul EPF (Facilitatea europeană pentru pace), în ultimele zile Ungaria caută din nou motive pentru a omorî întregul pachet.
Înalți oficiali se tem acum că nu vor avea niciun rezultat după ce cea mai recentă tranșă de rambursare din Facilitatea europeană pentru pace (EPF) este blocată de Ungaria lui Viktor Orban, scrie Politico.
Autoritățile ungare blochează transferul veniturilor din activele rusești înghețate către nevoile Ucrainei, relatează și Financial Times, citând surse.
„În prezent, ei blochează tot ceea ce are legătură cu sprijinul militar pentru Ucraina”, a spus interlocutorul publicației.
Profiturile generate de activele înghețate ale Rusiei ar trebui să fie canalizate prin intermediul Facilității europene pentru pace - EPF.
Ajutorul militar european, blocat de la Budapesta
Budapesta blochează de aproape un an rambursările parțiale pentru armele trimise în Ucraina în cadrul Facilității europene pentru pace (EPF), un instrument financiar creat în afara bugetului UE.
Potrivit sursei FT, Ungaria intenționează să blocheze alocarea de fonduri Ucrainei cel puțin până la alegerile pentru Parlamentul European, care vor avea loc în iunie 2024. Mai mulți diplomați spun că Budapesta folosește blocada pentru a șantaja UE să acorde Ungariei mai multe fonduri UE care rămân înghețate din cauza corupției și a problemelor statului de drept din țara vecină.
O altă sursă FT susține că oficialii UE au oferit deja Ungariei un acord prin care partea lor din fondurile de la Bruxelles nu ar fi folosită pentru a cumpăra arme pentru Ucraina.
Anterior, Uniunea Europeană a aprobat transferul veniturilor din activele rusești înghețate către Ucraina.
Potrivit documentului publicat, depozitarii europeni vor fi obligați să transfere 99,7% din profitul net primit din gestionarea activelor rusești către bugetul UE. Mai târziu, banii vor merge pentru a ajuta Ucraina. Depozitarii pot păstra cota rămasă de 0,3% „pentru a asigura eficiența muncii lor”.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News