Blindate pentru Armata României. Patromil propune modificări ale cerințelor programului și implicarea mai mare a industriei

JLTV, Oshkosh. Photo U.S. Army by Staff Sgt. Quanesha Barnet via National Defense Magazine
JLTV, Oshkosh. Photo U.S. Army by Staff Sgt. Quanesha Barnet via National Defense Magazine

DefenseRomania a scris în această săptămână în premieră despre cerințele programului de înzestrare cu „Autovehicule tactice blindate de tip ușor” (ATBTU), cunoscut mai simplu sub denumirea de blindate 4x4 pentru Armata României.

 

În ceea ce privește competitorii știm că există interes din partea mai multor giganți, dar în joc s-ar afla cu adevărat două oferte. Americanii de la Oshkosh cu JLTV și francezii de la Arquus cu Sherpa. Acestea sunt cele două companii care s-ar afla în pole position, deși cu programul au mai cochetat și cei de la General Dynamics cu vehicule de tip EAGLE sau Thales cu Hawkei.

După ce publicația noastră a analizat atent hotărârea privind aprobarea circumstanțelor și a procedurii specifice aferente fazei I din cadrul etapei I a programului, DefenseRomania a subliniat următoarele din document:

„Candidatul trebuie să depună declarații și documente justificative care să demonstreze că a livrat în ultimii 7 ani:

a) cel puțin 1.059 produse similare ATBTU către state care la data livrării produselor erau membre NATO;

b) cel puțin 278 produse similare ATBTU într-un interval de 12 luni”.

Acest lucru ne determină să credem că în următoarea etapă doar s-ar califica doar Oshkosh, întrucât americanii sunt singurii care ar putea îndeplini cerințele. 

CITEȘTE MAI MULTE: Blindate 4x4 pentru România. Am analizat cerințele oficiale ale MApN iar ele oferă indicii privind marele câștigător

 

Patromil a avansat o serie de propuneri de modificare a programului către MApN

 

Asociația Patromil (Asociația Patronală Română a Producătorilor de Tehnică Militară) a avansat câteva propuneri de modificare a cerințelor de participare, propuneri consultate și ele de DefenseRomania. Una dintre ele se referă chiar la eliminarea numărului de 278 de produse livrate în ultimul an. 

Patromil explică: 

Eliminarea cantității impuse de minimum 278 vehicule într-un interval de 12 luni. Condiția de a fi livrat in ultimul an 278 masini e restrictivă. Acum avem criza de semiconductori, la anul poate fi criza de oțel, etc. Prețul final previzionat este foarte mare, mașina blindată full nu poate depăși 500 k EUR.

La pct 4 se stipulează “În scopul protejării autorității contractante față de riscul unui eventual comportament necorespunzător al ofertantului pe întreaga perioadă derulată până la semnarea contractului, acesta va constitui o garanție de participare, în cuantum de 2% din valoarea contractului multianual, fără TVA. Perioada de valabilitate a garanției de participare va fi cel putin egală cu perioada minimă de valabilitate a ofertei. Propuneri: Eliminarea, sau reformularea textului, pentru ca potrivit prevederilor OUG 114/2011, legislatia aplicabilă proiectului în cauză Constituirea garanției de participare, este prevazută de OuG 114/2011.

 

Implicarea mai mare a industriei de apărare din România - pondere de 15%

 

O altă propunere de modificare e textul de la pct. 4.2.1 al documentului care în opinia Patromil ar trebui reformulat astfel: “Angajamentul ferm al candidatului, încheiat în forma autentică, de a contracta de la agenții economici din România cel puțin a următoarelor subsisteme și componente. Totodată candidatul va sprijini companiile locale în realizare unor cooperări pentru fabricarea în comun, în România, a sistemelor si componentelor deja integrate pe mașina de bază”.

Totodată, o modificare importantă constă în ponderea desemnării contractului.

Patromil: Modificarea ponderilor din anexa pg. 11-12, cu armonizări corespunzătoare în restul textului HG și Nota Fundamentare astfel:

- Propunere tehnică 25%

- Testare Evaluare 25%

- Preț 30% (poate influența pozitiv ofertanții în a evita atingerea limitei superioare a Bugetului alocat, care este superior pieței euroatlantice recente)

- Garanție 5% (este deja asigurată prin procentajele Propunerii tehnice, Testare evaluare, dar mai ales prin implicarea industriei naționale)

- Industrie Națională 15%

România va achiziționa autovehiculele tactice blindate de tip ușor - ATBTU, varianta de bază și 8 tipuri de derivate. Numărul total al vehiculelor blindate va fi de 1059.

Acestea vor intra în componența structurilor de forță din Armata României - Forțele Terestre, Forțele Aeriene, Forțele Navale, dar și în componența Comandamentului Logistic Întrunit, a Statului Major al Apărării/Conducerea Strategică și Comandamentul Forțelor Pentru Operații Speciale.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel