În cadrul unui reportaj realizat de jurnalistul militar Adelin Petrișor pentru TVR, se precizează că, potrivit unor surse din anchetă, elicopterul american Black Hawk se afla în pericol iminent.
Echipajul american a decis ca elicopterul Black Hawk să aterizeze de urgență după ce s-a aprins un senzor care indica pericol iminent: O problemă legată de transmisia aparatului iar elicopterul risca prăbușirea
Echipajul a luat decizia de a ateriza forțat după ce s-a aprins un senzor care indica un pericol iminent. Se pare că, potrivit sursei citate, ar fi fost o problemă legată de transmisia aparatului de zbor.
Lucian Lupescu, pilot de elicopter cu peste 6.000 de ore de zbor, care a pilotat elicoptere militare precum IAR 330 Socat, dar și aparatele EC135 ale SMURD, a explicat potrivit sursei citate că senzorul respectiv de alarmă care s-a aprins se referă la „apariția unei indicații la bord privind existența unor bucăți de metal în uleiul de transmisie”.
„Procedura standard la marea majoritatea a elicopterelor impune reducerea puterii. Să nu mai fie folosit regimul de viteză din acel moment, el să fie redus la minim și să fie căutat un loc de aterizare cât mai urgent”, a precizat pilotul.
Transmisia elicopterului Black Hawk leagă motoarele de rotoare, palele acestora fiind cele care asigură portanță, iar atunci când aparatul pierde transmisia riscă să se prăbușească precum o piatră, precizează sursa citată.
Reportajul semnalează cât de dificilă a fost misiunea piloților americani, în contextul în care pe artera survolată de Black Hawk de pe Bulevardul Aviatorilor, lățimea este de aproximativ 21 de metri, iar între coroanele copacilor sunt probabil între 23-25 de metri. Totul în contextul în care diametrul palelor rotorului principal al elicopterului Black Hawk este de 17 metri.
O anchetă a fost demarată imediat. US Army așteaptă rezultatul final fără să facă speculații
Amintim că după incidentul de săptămâna trecută, elicopterul Black Hawk care a aterizat forţat în Piaţa Charles de Gaulle din Bucureşti, a fost transportat la baza militară "Mihail Kogălniceanu".
Aeronava a fost returnată Batalionului 3 din Regimentul 1 Aviaţie al SUA, ce are baza la 'Mihail Kogălnieanu'.
SUA au anunțat că o anchetă este în curs de defășurare după incident și nu fac speculații cu privire la cauzele aterizării forțate.
Brigada 1 Aviaţie de Luptă cuprinde 2.000 de persoane, 10 aeronave CH-47 Chinook, 25 AH-64 Apache, 50 UH/HH Black Hawk şi peste 1.800 de vehicule şi aparatură militară.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News