Sikorsky, parte a Lockheed Martin, a fost selectată de Corpul de Infanterie Marină al SUA pentru a echipa elicopterul UH-60M Black Hawk al Armatei SUA cu sistemul său avansat de autonomie ALIAS/MATRIX.
O cauză principală a accidentelor aviației US Army este o combinație de erori umane și medii degradate vizual. Armata continuă să caute sisteme care să elibereze pilotul de sarcina operării în aceste medii.
Potrivit unui comunicat al Lockheed Martin, transmis DefenseRomania, sistemul MATRIX este capabil să efectueze un zbor complet autonom, fără piloți.
MATRIX nu depinde de tipul platformei. Integrarea sistemului de zbor autonom pe elicopterele Black Hawk va asigura relevanța acestor elicoptere până în anii 2070, de inovații beneficiind atât platformele actuale, cât și cele viitoare.
Sikorsky amintește că a făcut recent demonstrații ale autonomiei soluției MATRIX.
În iulie, la Aeroportul Stafford, statul Virginia, și din nou în octombrie 2024, la expoziția Asociației Armatei Statelor Unite (AUSA) din Washington D.C., Sikorsky și DARPA au efectuat zboruri autonome ale elicopterului Black Hawk cu echipaj opțional în fața oficialilor Departamentului Apărării (DoD).
La demonstrația din octombrie, liderii DoD prezenți la expoziția AUSA au învățat să trimită elicopterului obiective de misiune de nivel înalt. La 500 de kilometri distanță, la sediul Sikorsky din Connecticut, aeronava a decolat autonom, a zburat, a parcurs un scurt circuit al câmpului de zbor și a aterizat cu succes.
Sikorsky, ales de Corpul de Infanterie Marină al SUA pentru a demonstra capabilitățile de zbor autonom ale Black Hawk
Sikorsky, o companie Lockheed Martin, a fost selectată de Corpul de Infanterie Marină al SUA pentru a demonstra capabilitatea noului său sistem de zbor autonom, denumit MATRIX.
Zborurile demonstrative care vor fi efectuate în cursul anului 2025 cu ajutorul elicopterului Sikorsky UH-60 Black Hawk cu echipaj opțional vor reprezenta o o etapă esențială cu privire la modul în care aeronavele autonome pot aproviziona și susține militarii în spații de luptă disputate.
„Aeronavele cu autonomie MATRIX pot îndeplini în siguranță și în mod eficient o varietate de misiuni complexe, inclusiv transportul intern și extern de marfă fără personal la bord”, a declarat Rich Benton, Vicepreședinte și Director General al Sikorsky.
Demonstrațiile pentru pușcașii marini vor arăta modul în care aeronavele autonome pot asigura aprovizionarea forțelor pușcașilor marini, indiferent dacă operează de pe nave ale Marinei sau din baze expediționare pe uscat.
De asemenea, infanteriștii marini vor interacționa cu aeronava autonomă Sikorsky prin intermediul unei tablete pentru a face modificări ale misiunii înainte sau după decolare.
„Vom testa modul în care o flotă autonomă de sisteme aeriene fără echipaj, aeronave cu aripă fixă și rotativă, poate susține forța expediționară asigurând aprovizionarea acesteia în timpul operațiunilor de dislocare, cu intensitate ridicată", mai spune oficialul.
Demonstrațiile sistemului de zbor MATRIX sunt finanțate de către Naval Air Systems Command ca parte din faza 1 a programului Aerial Logistics Connector, printr-un alt acord în cadrul Consorțiului sistemelor de aviație navală către Sikorsky.
Flota românească de Black Hawk va ajunge la opt aeronave
În această vară, Ministerul Afacerilor Interne al României, prin Departamentul pentru Situații de Urgență, anunța că a atribuit PZL Mielec, o companie poloneză din grupul Lockheed Martin, un contract suplimentar pentru achiziționarea unui elicopter utilitar Black Hawk de nouă generație pentru servicii de urgență și de stingere a incendiilor.
Această aeronavă suplimentară se va alătura flotei românești de elicoptere utilitare Sikorsky S-70M Black Hawk, fabricate în Europa, care asigură în prezent operațiuni de căutare și salvare maritimă și terestră, de stingere a incendiilor, de transport și de asistență medicală de urgență.
În 2023, România a primit șapte elicoptere S-70M ca parte a unui acord-cadru care prevede o cantitate de până la 12 elicoptere S-70M Black Hawk de fabricație poloneză. Cu această aeronavă suplimentară, flota românească de elicoptere S-70M va crește la opt.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News