Bill Clinton: În 2000 Yasser Arafat m-a mințit. SUA și Israelul au oferit un stat palestinienilor, care inițial au acceptat oferta

Darius Muresan |
Data actualizării: | Data publicării:
Ehud Barak, la vremea respectivă premierul Israelului, Bill Cliton, la vremea respectivă președintele SUA și Yasser Arafat, fostul lider al palestinienilor, la Camp David în SUA. Foto: Guvernul israelian via Wikipedia
Ehud Barak, la vremea respectivă premierul Israelului, Bill Cliton, la vremea respectivă președintele SUA și Yasser Arafat, fostul lider al palestinienilor, la Camp David în SUA. Foto: Guvernul israelian via Wikipedia

Bill Clinton, președintele american care a organizat summitul de la Camp David în anul 2000 unde a reușit să îi aducă la aceeași masă pe liderul palestinian Yasser Arafat și premierul israelian Ehud Barak, a vorbit despre propunerea pe care SUA și Israelul au înaintat-o palestinienilor la momentul respectiv pentru a-și forma un stat. Propunere la care, spune Bill Clinton, Yasser Arafat a spus „da”, dar în cele din urmă nu a acceptat-o.

Declarațiile lui Bill Clinton au făcute la Michigan, stat cu un număr mare de musulmani, înainte de alegerile din 5 noiembrie, unde Kamala Harris a pierdut în fața lui Donald Trump. Amintim că în contextul războiului din Orient comunitatea musulmană americană și-a manifestat nemulțumirea față de Administrația Biden și gestionarea crizei.

În discursul său Bill Clinton a făcut câteva dezvăluiri de la discuțiile din anul 2000 când SUA și Israelul au oferit din nou palestinienilor soluția celor două state, dar Yasser Arafat a refuzat-o chiar dacă pe moment a spus „da”.

 

SUA și Israelul au propus în 2000 un stat palestinian. Arafat a spus „da”, dar în cele din urmă a refuzat oferta

 

2. Yasser Ara... (yasser-arafat_52513200.jpg)

Yasser Arafat, photo: Wikipedia

„Am muncit mult la acest dosar. Singurul moment în care Yasser Arafat nu mi-a spus adevărul a fost atunci când mi-a promis că va accepta propunerea de pace la care am lucrat și care ar fi creat palestinienilor un stat format din 96% din teritoriul Cisiordaniei și 4% din Israel, iar palestinienii ar fi trebuit să aleagă teritoriile israeliene de unde să formeze acest 4%. Ar fi avut un stat, o capitală în Ierusalimul de Est, îmi e foarte greu și azi să vorbesc despre acest lucru. Ar fi avut acces egal și permanent la toate nivelurile de securitate pe care Israel le avea. Toate acestea le-au fost oferite. Inclusiv, o spun din nou, o capitală în apropierea Ierusalimului și două treimi din Ierusalim. Confirmat de premierul israelian Ehud Barak și Executivul său. Iar ei au refuzat oferta.

Cred că  Hamas nu a fost interesată de  un stat pentru palestinieni ci doar să ucidă israelieni. Am câteva vești pentru ei, israelienii au fost primii acolo, încă din timpul Regelui David”, a precizat Bill Clinton.

Fostul președinte democrat american e de părere că e obligatoriu o resetare a procesului de pace și a amintit că există o diferență uriașă de abordare între Linkud, partidul premierului Netanyahu, cu o viziune radicală care se opune soluției celor două state, și stânga israeliană.

 

„Nu voi uita niciodată când Arafat mi-a promis că va accepta această propunere”

 

„Toată lupta pe care ați văzut-o a fost de la început în Israel între două partide: Likud și Partidul Muncii. Likud a spus că doresc întreaga Cisiordanie deoarece era a israelienilor din timpul Regelui David, iar Partidul Muncii spune că vor lua ceea ce ONU le-a oferit și vor face o grădină în deșert. Că își vor face prieteni și vor reuși. Și au făcut-o. Există și azi această bătălie internă.

Ceea ce vreau să vă spun e că eu voi face tot ce îmi stă în putință să le arăt oamenilor că nu își pot ucide singuri oportunitate de a rezolva problema. Niciuna din părți. Nu putem rata șansa să îndreptăm asta. E nevoie de un nou început. Dar când citesc că oamenii din Michigan nu vor vota pentru că sunt supărați pe Administrația Biden  pentru că și-a onorat obligația istorică de a încerca să prevină distrugerea Israelului, atunci cred că asta e o greșeală. (...) Nu trebuie să ne distrugem oportunitatea de a ieși din conflicte. Dar trebuie să găsim o cale către siguranță. Să nu facem nicio greșeală.

Avem Iranul, un stat șiit, Hezbollah, o grupare șiită, Houthi, o grupare șiită și acum Hamas o grupare sunnită, unite care au ca obiectiv să elimine orice evreu din Israel. Îmi pare rău, dar nu accept asta. Cred că acest lucru e greșit și împotriva a tot ceea ce am luptat. În final nu va fi bine pentru palestinieni. Nu voi uita niciodată când Arafat mi-a promis că va accepta această propunere la care am lucrat. Se certa în permanență cu premierul Barak și l-am întrebat dacă el crede că mie nu îmi pasă de copii palestinieni? Mi-a spus că îmi pasă mult mai mult decât le pasă arabilor. Mi-a spus că arabii folosesc cauza palestiniană doar când vor să învinovățească America și Israelul pentru că oamenii din societățile lor protestează în străzi. E mult mai complicat decât vă imaginați. Tot ce vă rog e să gândiți limpede”, a conchis Bill Clinton.

Declarația completă a lui Bill Clinton cu privire la negocierile din 2000 de la Camp David privind implementarea soluției celor două state între Israel și palestinieni

Youtube video image

 

Summitul de la Camp David din 2000

 

1. Ehud Barak... (barak-bill-clinton-yaser-arafat_79710100.jpg)

Ehud Barak, la vremea respectivă premierul Israelului, Bill Cliton, la vremea respectivă președintele SUA și Yasser Arafat, fostul lider al palestinienilor, la Camp David în SUA. Foto: Guvernul israelian via Wikipedia

Summitul de la Camp David din 2000 a fost o încercare intensă de a obține o pace durabilă între Israel și Palestina, organizată de președintele american Bill Clinton. Desfășurat între 11 și 25 iulie 2000 la Camp David, Maryland, summitul i-a adus la masa negocierilor pe premierul israelian Ehud Barak și liderul palestinian Yasser Arafat, în efortul de a rezolva chestiuni complexe care au rămas de-a lungul decadelor printre cele mai spinoase în conflictul israelo-palestinian.

Summitul nu a reușit să ducă la un acord final, în mare parte din cauza dezacordurilor asupra Ierusalimului și a dreptului de întoarcere pentru refugiați. În ciuda intenselor eforturi de mediere ale lui Clinton și a concesiilor făcute de Barak, Arafat a considerat că propunerile nu răspundeau aspirațiilor palestiniene de independență și suveranitate completă. După summit, Clinton a publicat o "propunere de parametri" în decembrie 2000, dar nici aceasta nu a fost acceptată de ambele părți.

Eșecul negocierilor de la Camp David a contribuit la declanșarea celei de-a doua Intifada în toamna anului 2000, un conflict violent care a exacerbat tensiunile israeliano-palestiniene și a afectat grav procesul de pace. Summitul rămâne unul dintre cele mai semnificative eforturi de negociere, dar și un exemplu al complexității și sensibilității problemelor care au împiedicat o soluție pașnică durabilă între Israel și Palestina.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel