Biden vine cu precizări suplimentare privind Nord Stream 2: Aplicarea de sancţiuni ar fi fost contraproductivă

S.I. Catalin |
Data publicării:
Construirea gazoductului Nord Stream 2 dintre Rusia şi Germania. Sursă foto: www.Nord-Stream2.com
Construirea gazoductului Nord Stream 2 dintre Rusia şi Germania. Sursă foto: www.Nord-Stream2.com

Aplicarea de sancţiuni pentru a împiedica finalizarea gazoductului germano-rus Nord Stream 2 ar fi fost contraproductivă, a afirmat marţi preşedintele american Joe Biden, relatează dpa.

Publicitate

Biden a explicat că s-a opus proiectului de la bun început, dar că impunerea de sancţiuni în acest moment, când conducta este aproape finalizată, ar fi "contraproductivă în ce priveşte relaţiile noastre europene", a transmis Casa Albă după o întâlnire cu presa a preşedintelui.

Joe Biden a adăugat că aliaţii Washingtonului din Europa ştiu care este poziţia lui în această problemă.

Săptămâna trecută administraţia americană a decis să renunţe să aplice sancţiuni împotriva principalei societăţi implicate în construirea gazoductului NordStream 2, care va livra gaze ruseşti în Uniunea Europeană printr-un terminal din Germania. SUA au anunţat miercuri că renunţă la sancţiunile împotriva societăţii NordStream 2 AG, o filială a gigantului rus Gazprom cu sediul în Elveţia, şi a CEO-ului său, Matthias Warnig, de naţionalitate germană.

Unii republicani de la Washington l-au acuzat pe Biden că prin renunţarea la sancţiuni "face jocul" lui Vladimir Putin, în timp ce guvernul german a salutat vestea.

Gazoductul Nord Stream 2 reprezintă o investiţie de 11 miliarde de dolari, finanţată jumătate de Gazprom şi jumătate de cinci companii europene (OMV, Wintershall, Engie, Uniper şi Shell). Nord Stream 2 va permite dublarea capacităţii de transport a Nord Stream 1, până la 110 miliarde de metri cubi pe an, astfel că o cantitate mai mare de gaze naturale ruseşti va ajunge direct în Germania via Marea Baltică, fără a mai trece prin Ucraina.

Chiar dacă cei 1.230 de kilometri ai conductei sunt aproape finalizaţi, proiectul a fost oprit brusc în luna decembrie 2019, după decizia SUA de a sancţiona companiile angajate în acest proiect. Proiectul este finalizat în proporţie de 90%. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel