Biden permite Ucrainei să folosească arme americane doar pe teritoriul Rusiei de lângă Harkov. Rachetele ATACMS nu pot fi folosite

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Sistem american de lansare multiplă HIMARS. Foto: US Army
Sistem american de lansare multiplă HIMARS. Foto: US Army

Președintele american Joe Biden a autorizat ca Ucraina să folosească armele SUA peste granițele Rusiei. Cu toate acestea, permisiunea este doar parțială, astfel încât Ucraina să poată apăra regiunea Harkiv.

Deteriorarea condițiilor de pe front și ofensiva rusă din regiunea Harkov, potrivit surselor Politico, l-au determinat pe Biden să se răzgândească.

Acordul SUA nu se aplică armelor cu rază lungă de acțiune, iar Ucraina nu poate folosi aceste arme pentru a lovi ținte în adâncimea teritoriului Rusiei. Cu toate acestea, aceasta este o schimbare semnificativă, SUA a respins de mult această solicitare de a-și folosi armele pe motiv că ar escalada conflictul. 

Administrația americană a luat decizia după ce Ucraina a cerut Statelor Unite să-și schimbe politica actuală la începutul lunii. Această solicitare a fost acceptată ca răspuns la ofensiva rusă din regiunea Harkov, a raportat Politico, citând două surse guvernamentale americane.

Ucraina poate folosi acum arme furnizate de americani, cum ar fi rachete sau sisteme de rachete, pentru a doborî rachete rusești, împotriva forțelor ruse de pe teritoriul Federației Ruse, aflate la granița cu Ucraina. Armele pot fi folosite și împotriva aeronavelor rusești care se pregătesc să bombardeze teritoriul ucrainean.

Cu toate acestea, ambele surse au convenit, de asemenea, că permisiunea nu se aplică pentru loviturile către infrastructura civilă energetică și nu include rachetele ATACMS cu rază mai lungă de acțiune, capabile să lovească ținte adânci pe teritoriul Rusiei.

Kievul, prin vocea purtătorului de cuvânt al președintelui Ucrainei, Serhii Nikiforov - a confirmat că a primit permisiunea SUA de a folosi sistemele de rachete HIMARS în regiunea rusă de graniță care se învecinează cu regiunea Harkiv.

Anterior, Antony Blinken a făcut aluzie și el atunci când a spus că politica SUA față de Ucraina se va schimba în funcție de situația de pe teren. Regatul Unit și Franța au vorbit deja despre faptul că ucrainenii ar trebui să poată folosi arme occidentale pe teritoriul Rusiei.

Așa cum subliniază analiștii ISW, facilitățile militare rusești aflate în adâncimea teritoriului Rusiei, cu mult dincolo de granița imediată cu regiunea Harkov, sunt, de asemenea, ținte militare legitime ale Ucrainei.

Prin urmare, restricțiile privind loviturile asupra țintelor din alte locații din Federația Rusă împiedică capacitatea Ucrainei de a se apăra împotriva agresiunii ruse.

Rusia profită de ocazie pentru a-și proteja forțele militare înainte ca acestea să invadeze alte părți ale Ucrainei. Prin urmare, atâta timp cât statele occidentale continuă să impună restricții asupra capacității Ucrainei de a se apăra, Rusia va continua să își dispună forțele suficient de aproape de graniță pentru a lovi eficient Ucraina.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel