Biden: Odată cu moartea lui Sinwar, există o șansă de pace în Gaza fără Hamas la putere

Intervenția Israelului în Fâșia Gaza pentru eliminarea grupării teroriste Hamas. Photo source: IDF
Intervenția Israelului în Fâșia Gaza pentru eliminarea grupării teroriste Hamas. Photo source: IDF

Odată cu moartea liderului său Yahya Sinwar, mișcarea teroristă Hamas nu poate repeta atacul asupra sudului Israelului din octombrie anul trecut și s-a deschis calea pentru pace în Fâșia Gaza fără Hamas la putere, a spus președintele american Joe Biden, într-o declarație după uciderea șefului Hamas.

Șeful Casei Albe a spus că dorește să discute în curând cu premierul israelian Benjamin Netanyahu despre încheierea luptei din Gaza și eliberarea ostaticilor. Netanyahu însuși a declarat că războiul din Fâșia Gaza nu se încheie cu uciderea lui Sinwár, potrivit acestuia, prioritatea este întoarcerea persoanelor răpite anul trecut.

Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a numit uciderea liderului Hamas Yahya Sinwar „începutul sfârșitului” războiului din Gaza. ”Am un mesaj simplu pentru poporul din Gaza. Acest război se poate termina mâine. Se poate termina dacă Hamas își depune armele și returnează ostaticii noștri”.

Potrivit CNN, totuși, oficialii americani implicați în negocierile pentru ostaticii luați în Fâșia Gaza în timpul atacului brutal al Hamas asupra Israelului din octombrie trecut trebuie acum să-și dea seama cum să încheie o înțelegere, dar cel mai important cu cine. Hamas nu a confirmat încă oficial decesul liderului său. Nu este sigur nici care este numele succesorului său.

O oportunitate pentru Biden

Între timp, moartea lui Sinwar i-a oferit președintelui Biden ocazia de a repeta prima fază a acordului de încetare a focului negociat în timpul verii și a crescut presiunea asupra lui Netanyahu pentru a-l accepta, potrivit CNN.

„Dacă se poate ajunge la un acord de încetare a ostilităților va depinde de noul lider, dar cel puțin acesta oferă un spațiu și o oportunitate care nu a mai existat de câteva luni”, a spus Jonathan Panikoff, fost analist senior de informații specializat în Orientul Mijlociu.

La rândul său, Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a purtat conversații telefonice separate cu ministrul saudit de externe, prințul Faisal bin Farhan Al Saud și cu prim-ministrul și ministrul de externe Qatar, șeicul Mohammed bin Abdulrahman Al Thani, despre încheierea conflictului din Orientul Mijlociu, a declarat Departamentul de Stat.

Amintim că, joi, soldații israelieni au descoperit trei teroriști morți într-o clădire distrusă, după o operațiune de luptă în Gaza. Unul dintre cei morți semăna puternic cu liderul Hamas.

Informațiile despre moartea lui Sinwar au fost confirmate după-amiaza de ministrul israelian de externe Yisrael Kac. Moartea a fost investigată de specialiștii armatei israeliene folosind teste ADN și examinând maxilarul și dinții cadavrului găsit în Gaza, pe care le-au comparat cu radiografii ale lui Sinvar.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
NoMy - smt4.5.3
pixel