Recent, șeful Statului Major Întrunit al Forțelor Armate americane, generalul Mark Milley, a declarat că Ucraina ar trebui să profite de victoriile de pe front și să revină la negocieri cu Rusia. Totuși, această poziție a celui mai înalt oficial militar american nu este susținută de administrația președintelui american Joe Biden.
Potrivit unui articol din 11 noiembrie al CNN, Casa Albă este îngrijorată de faptul că acest subiect câștigă din ce în ce mai multă publicitate în mass-media. Administrația Biden consideră că o astfel de tendință i-ar putea oferi lui Putin un semnal fals despre presupusa slăbiciune a Washingtonului și scindarea în cadrul autorităților americane.
Generalul Mark Milley a declarat miercuri, în cadrul Clubului Economic de la New York că, în opinia sa, Ucraina nu va putea câștiga o „victorie completă asupra Rusiei, în sens militar”, iar Kievul ar trebui să „profite de moment” pentru a pune capăt războiului prin diplomație.
"Când există o oportunitate de a negocia, când este posibil să se ajungă la pace, profită de ea. Profită de moment", a declarat Milley.
Milley a lăudat armata ucraineană și în niciun caz nu a solicitat Ucrainei să facă concesii Kremlinului, dar generalul s-a arătat îngrijorat cu privire la sprijinirea armatei și economiei Ucrainei, în contextul unui război lung.
Cu toate acestea, poziția lui Milley cu privire la eventuale negocieri ale Ucrainei cu Rusia nu este împărtășită de consilierul pentru securitate națională al lui Joe Biden, Jake Sullivan, și de secretarul de stat american, Anthony Blinken.
Oficialii americani consideră că nu este timpul pentru a da un impuls serios discuțiilor privind (negocierile) Ucrainei, potrivit a doi funcționari ai administrației Biden, familiarizați cu subiectul.
De asmenea, președintele Biden a declarat, tot miercuri, la o conferință de presă că eventualele negocieri depind doar de ucraineni. „Asta depinde de ucraineni. Nimic despre Ucraina fără Ucraina”, a declarat Biden, când a fost întrebat despre potențialul discuțiilor.
De asemenea, un alt oficial a explicat că Departamentul de Stat se află pe partea opusă a stâlpului față de Milley, ajungându-se la o situație unică în care militarii optează mai fervent pentru diplomație decât diplomații americani.
Comentariile nu i-au surprins pe oficialii din administrație – având în vedere susținerea lui Milley pentru această poziție pe plan intern – dar au creat și o anumită îngrijorare cu privire la faptul că administrația pare divizată în ochii Kremlinului.
În acest context de îngrijorare cu privire la continuitatea sprijinului american pentru Ucraina, președintele Joe Biden a declarat, joi seara, că el crede că războiul se va termina doar dacă Rusia se va retrage din Ucraina.
„Nu cred că conflictul dintre Rusia și Ucraina se va termina (…) până când Putin nu va pleca din Ucraina”, a declarat Biden, sugerând că efortul american va continua până când războiul se va încheia cu victoria Ucrainei, cealaltă variantă însemnând un război și mai lung, cu costuri mult mai mari.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News