Biden, în fața unei schimbări politice majore: Soldați și avioane SUA mai aproape de granițele Rusiei. România ar putea fi cap de listă

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:
Sursă foto: Department of Defense
Sursă foto: Department of Defense

Președintele Statelor Unite, Joe Biden, ia în considerare desfășurarea a câteva mii de militari americani, precum și a unor nave și avioane de luptă pe teritoriul țărilor aliate din estul Europei și zona baltică, pe fondul temerilor crescânde privind o incursiune rusă în Ucraina.

O decizie în acest sens ar semnala o schimbare majoră pentru administrația americană care, deocamdată, a avut o reacție militară restrânsă, pentru a nu provoca invadarea Ucrainei de către Rusia, potrivit New York Times.

Într-o întâlnire de sâmbătă de la Camp David, înalți oficiali ai Pentagonului i-au prezentat președintelui Biden mai multe opțiuni de trimitere a activelor militare americane mult mai aproape de Rusia. Opțiunile includ dislocarea a 1.000 până la 5.000 de militari în țările est-europene, cu posibilitatea de a crește acest număr de zece ori, dacă situația se deteriorează.

Se așteaptă ca președintele SUA să ia o decizie în cursul acestei săptămâni, potrivit unor oficiali ai administrației de la Washington, care au dorit să-și păstreze anonimatul.

În timpul întâlnirii de la Camp David, secretarul Apărării, Lloyd Austin și generalul Mark Milley, președintele comitetului șefilor de state majore, au precizat că, dacă președintele Biden ar aproba desfășurarea, o parte din trupe vor veni din Statele Unite, în timp ce altele se vor redisloca din alte zone ale Europei, în țările mai vulnerabile de pe flancul estic al NATO.

Oficialii americani nu au descris în detaliu trupele terestre care vor fi trimise, dar actuali și foști comandanți au declarat că acestea ar trebui să includă mai multe elemente de apărare antiaeriană, geniu, logistică și artilerie.

 

SUA ar putea trimite și avioane militare în Europa de Est

 

Pe lângă unități terestre, președintele Biden ar putea aproba și trimiterea de avioane suplimentare în regiune. În ultimii trei ani, SUA au pregătit mai multe aerodromuri de pe flancul estic al NATO, pentru a fi folosite de aeronavele militare americane. Toamna trecută, inclusiv în decembrie, avioane de luptă F-15 au testat posibilitățile oferite de noile capacități aflate mult mai aproape față de o eventuală linie a frontului.

Înainte de luarea deciziei de către președintele Biden, mesajele oficialilor americani converg în direcția întăririi forțelor militare NATO din Europa de Est.

În conferința de presă de săptămâna trecută, Biden a declarat că l-a avertizat pe omologul său de la Moscova, Vladimir Putin, că o invazie rusă a Ucrainei ar determina Washingtonul să trimită mai multe trupe în regiune.

„Vom crește efectiv prezența trupelor în Polonia, România și în alte țări, dacă el [președintele Putin] mută [invadează Ucraina]”, a declarat președintele SUA. „Ei fac parte din NATO.”

Secretarul de stat Antony Blinken, într-un interviu difuzat duminică la postul american de televiziune CBS a declarat: „Chiar dacă suntem angajați în diplomație, suntem foarte concentrați pe construirea apărării, a descurajării. NATO se va consolida într-un mod semnificativ, dacă Rusia comite noi acte de agresiune. Toate acestea sunt pe masă.”

 

Politicienii americani cer manevre militare comune între SUA și statele estice, inclusiv România

 

Deputatul Michael McCaul din Texas, principalul republican din Comisia pentru Afaceri Externe, a declarat duminică, pentru CBS, că Statele Unite trebuie, de asemenea, să efectueze mai multe antrenamente în statele NATO din estul Europei.

„Avem nevoie de exerciții comune în Polonia, țările baltice, România, Bulgaria, pentru a-i arăta lui Putin că vorbim serios”, a declarat McCaul invitat la o emisiune a postului de televiziune  CBS. „În acest moment, el nu vede că vorbim serios.”

Potrivit Ministerului polonez al Apărării, în prezent, aproximativ 5.000 de militari NATO, dintre care 4.000 americani, sunt staționați în Polonia. De asemenea, în statele baltice se află aproximativ 4.000 de militari NATO.

Până acum, niciuna dintre opțiunile militare luate în considerare nu include desfășurarea de trupe americane în Ucraina, iar președintele Biden a declarat clar că nu vrea să intre într-un alt conflict după ieșirea dureroasă din Afganistan, de vara trecută, potrivit New York Times.

Cu toate acestea, administrația americană a avertizat, recent, că Statele Unite ar putea să sprijine insurgența ucraineană, dacă Rusia ar invada Ucraina.

Peste 150 de consilieri militari americani se află în Ucraina. Aceștia au lucrat ani de zile în poligonul de lângă Lvov, în vestul țării, departe de linia frontului. Grupul actual include militari din forțele pentru operații speciale, în mare parte Beretele Verzi ale Forțelor Terestre, precum și instructori din Brigada 53 Infanterie din Florida a Gărzii Naționale.

În cazul unei invazii rusești pe scară largă, Statele Unite intenționează să-și retragă rapid instructorii  militari din Ucraina. Dar, este posibil ca unii dintre aceștia să rămână pentru a  consilia oficialii ucraineni de la Kiev sau să ofere sprijin în prima linie a frontului, a declarat un oficial american, potrivit New York Times.

CITEȘTE ȘI: NATO dislocă F-16 și F-35 în Est în timp ce SUA au trimis în Ucraina un alt transport de arme. Un atac al Rusiei - tot mai probabil

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel