Înainte de decizia lui Trump, Statele Unite aveau aproximativ 700 de militari în Somalia, concentrați să ajute forțele locale să învingă mișcarea rebelă al-Shabab, legată de Al-Qaeda.
"Aceasta este o repoziționare a forțelor aflate deja în teatru, care intră și părăsesc Somalia din când în când", a declarat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karen Jean-Pierre.
Un înalt oficial din administrația SUA, care a cerut să nu fie nominalizat, a spus că Biden a fost de acord cu o solicitare din partea secretarului Apărării, Lloyd Austin, de a restabili prezența militară a SUA în Somalia, astfel încât bătălia împotriva lui Al. -Shabab să fie mai eficientă".
Departamentul de Apărare al SUA a declarat că forțele nu vor participa direct la operațiile de luptă, ci vor lucra pentru a instrui, echipa și consilia forțele somaleze.
"Părerea secretarului este că modelul de angajament ocazional a fost ineficient și din ce în ce mai nesustenabil", a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby.
Un alt oficial american a declarat că numărul soldaților americani după modificare va include mai puțin de 500 de soldați americani.
Mișcarea somaleză Al-Shabab, care este legată de Al-Qaeda, încearcă să răstoarne guvernul și să stabilească o regulă bazată pe interpretarea strictă a legii islamice din Somalia. Mișcarea execută frecvent bombardamente și atacuri în Mogadiscio și în alte zone, ca parte a războiului său asupra guvernului central.
Colonelul Ahmed Sheikh, fostul comandant al Unității Forțelor Speciale din Somalia (Danabe), a susținut că "este bine că există forțe americane pe teren pentru ca eforturile de combatere a terorismului să se poată relua. Acesta va fi un mare impuls pentru noul președinte. Are o sarcină mare în fața lui".
Fostul lider somalez, Hassan Sheikh Mohamud, a câștigat din nou președinția într-un vot al membrilor Parlamentului duminică.
Somalia suferă de conflicte și lupte tribale pe fondul absenței unui guvern central puternic de la răsturnarea dictatorului Muhammad Siad Barre în 1991.
Guvernul are un control redus în afara granițelor capitalei, iar forțele Uniunii Africane păzesc o "zonă verde" în capitală, așa cum este cazul în capitala irakiană, Bagdad.
Deși Statele Unite nu au avut trupe în Somalia de când Trump a ordonat retragerea lor în decembrie 2020, armata americană a executat ocazional lovituri în această țară și are forțe în statele vecine.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News