Biden ar putea reanaliza cererea Ucrainei de aderare la NATO, înainte de a părăsi funcția de președinte al SUA

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Joe Biden la summitul NATO de la Washington, la care s-au aniversat și 75 de ani de la înființarea celei mai puternice și longevive alianțe militare. Sursa foto: X/Twitter pagina President Biden.
Joe Biden la summitul NATO de la Washington, la care s-au aniversat și 75 de ani de la înființarea celei mai puternice și longevive alianțe militare. Sursa foto: X/Twitter pagina President Biden.

Președintele american Joe Biden ar putea fi de acord să avanseze statutul candidaturii Ucrainei la aderarea la NATO înainte de a-și părăsi funcția în ianuarie, a relatat Financial Times (FT) la 1 octombrie, citând un oficial occidental anonim.

Sursa citată de Financial Times, fiind la curent cu discuţiile purtate în timpul recentei vizite a președintelui Volodimir Zelenski în SUA, nu a oferit detalii suplimentare cu privire la decizia lui Biden.

Zelenski i-a prezentat lui Biden planul său de victorie în cinci puncte la Casa Albă pe 26 septembrie. Planul include aspecte militare și diplomatice, inclusiv invitația Ucrainei de a adera la NATO, dar detaliile complete ale planului de pace nu au fost încă făcute publice.

Potrivit informațiilor obținute de Kyiv Independent, Kievul planificase să solicite aderarea la NATO în câteva luni, nu ani.

Biden a declarat anterior că pacea în Ucraina înseamnă o garanție că Rusia nu va mai ocupă niciodată țara vecina, dar aderarea Kievului la NATO nu este necesară pentru trasarea acestui obiectiv.

Anterior în luna iunie, Zelenski și președintele SUA au semnat un acord de securitate între cele două națiuni, care a fost descris ca o „punte” către viitoarea aderare a Ucrainei la NATO. Cu toate acestea, acordul nu a conturat noi perspective pentru aderarea Kievului la Alianță.

Summitul NATO din iulie de la Washington s-a încheiat cu lansarea ''Pactului pentru Ucraina'', un cadru de securitate semnat de 32 de state aliate.

Țările au afirmat că susţin calea „ireversibilă” a Kievului către aderare, deși Ucraina nu a primit nicio invitaţie oficială cu privire la viitoarea să aderare.

Potrivit lui Zelenski, care a solicitat în mod repetat partenerilor să adreseze Kievului o invitație de aderare, Ucraina va adera la NATO numai după încheierea războiului de agresiune pornit de Rusia.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel