Biden a aprobat deja o nouă strategie nucleară a Pentagonului menită să descurajeze Axa Nucleară condusă de Rusia și China

Rachete Yars
Rachete Yars

Administrația lui Joe Biden a început să se pregătească pentru ceea ce până de curând părea de neconceput: întărirea forțelor nucleare americane după decenii de reduceri ale arsenalelor.

În martie, președintele american Joe Biden a aprobat un plan nuclear strategic extrem de secret care reorientează strategia SUA pentru a descuraja Beijingul în lumina extinderii arsenalului nuclear al Chinei, scrie The New York Times (NYT), conform căruia documentul este atât de secret încât există doar în formă tipărită și este disponibil doar pentru câțiva reprezentanți de rang înalt ai Ministerului Apărării și oficiali de securitate.

Bine, atât de secret încât a fost scurs în presă, iar motivele țin mai degrabă de semnalele pe care SUA doresc să le transmită Rusiei - dar mai ales Chinei - privind soliditatea sistemului american de apărare și descurajare, inclusiv pe componenta strategică. 

Construcția unei noi capacități nucleare ar putea începe în 2026, odată cu expirarea acordului existent între America și Rusia care limitează cele două mai mari arsenale nucleare din lume. „Dacă președintele, la expirarea acordului Noul START în februarie 2026, decide că trebuie să creștem numărul de forțe desfășurate, vrem să fim în măsură să facem asta relativ repede”, a declarat un înalt oficial al armatei americane pentru NYT.

Casa Albă nu a anunțat încă oficial că Biden a aprobat strategia nucleară revizuită. Potrivit ziarului american, se așteaptă ca notificarea desecretizată a revizuirii să fie trimisă Congresului înainte ca Biden să își părăsească mandatul.

 

Scenarii pentru toate situațiile

Pe de altă parte, organizația internațională Campania Internațională pentru Abolirea Armelor Nucleare (ICAN) avertizează că în ultimii cinci ani, investițiile în arsenalul nuclear din cele nouă puteri nucleare ale lumii au crescut cu o treime, cu cea mai mare creștere venind din SUA în. Anul trecut a fost un record, din cele 91,4 miliarde de dolari cheltuite de puterile atomice pentru arme nucleare, mai mult de jumătate au fost cheltuite pentru SUA.

Dar acest lucru nu satisface ambițiile Pentagonului. Pentagonul elaborează scenarii pentru toate situațiile: ce se întâmplă dacă Rusia atacă un membru NATO, provocând America să apere Europa; dacă în același timp China atacă Taiwan și Coreea de Nord decide să atace Sud? Ar fi trei războaie, trei seturi de prieteni și aliați; trei crize nucleare imprevizibile, potrivit săptămânalului britanic The Economist. Ar putea America să se ocupe de toate, se întreabă unii oficiali de la Pentagon.

Datele arată că SUA investește de cinci ori mai mult în arsenalul său nuclear decât Rusia și China. Dar armata face eforturi pentru un impuls suplimentar privind arsenalul nuclear al Americii, potrivit a două articole Economist pe acest subiect într-o perioadă scurtă de timp.

Surse din administrația Biden spun cu prudență că actualul arsenal răspunde amenințărilor actuale de securitate, potrivit The Economist. Ei încă mai speră la noi acorduri de limitare a armelor nucleare și nu a fost luată nicio decizie oficială de a desfășura mai multe arme nucleare. Însă oficialii americani au avertizat cu privire la riscurile nucleare tot mai mari.

 

China, principala amenințare?

 

Vipin Narang, până de curând ministrul adjunct al apărării pentru politica spațială, a cărui competență includea politica de descurajare nucleară, a avertizat la un forum organizat de Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale la 1 august că ne aflăm în prezent în „noua eră nucleară”. 

Deși China promovează public o retorică împotriva utilizării armelor nucleare, Beijingul își extinde rapid capacitățile nucleare.

Susținătorii întăririi forțelor nucleare americane susțin că China construiește sute de instalații de rachete în deșerturile din nordul țării, președintele rus Vladimir Putin amenință constant cu arme nucleare, conform estimărilor americane, Iranul este mai aproape de o bombă atomică decât acum cinci ani. , iar Coreea de Nord însăși anunță că își întărește programul nuclear.

În doar cinci ani, cele nouă puteri nucleare ale lumii și-au mărit investițiile în arme nucleare cu 34%, potrivit raportului ICAN. În timp ce Pentagonul solicită și mai multe cheltuieli, organizația internațională avertizează că creșterea armamentului nuclear în ultimii cinci ani nu a sporit securitatea globală, ci reprezintă o amenințare globală.  

Odată cu sfârșitul Războiului Rece, între 1986 și 2023, numărul focoaselor nucleare a scăzut la nivel mondial de la 70.000 la 12.000. Când a devenit președinte, Joe Biden a căutat să revigoreze controlul armelor după haosul administrației Trump.

 

O amenințare nucleară coordonată

Submarinul nuclear de atac Hero Kim Kun Ok. Photo source: Wikipedia

Strategia actualizată pregătește SUA pentru prima dată pentru posibilitatea unor amenințări nucleare coordonate din China, Rusia și Coreea de Nord.

Discuțiile privind controlul armelor au stagnat. Rusia și-a suspendat participarea la New START, care expiră în 2026. China a oprit discuțiile privind controlul armelor în iulie. Coreea de Nord a respins ofertele de a negocia ceva. Este mai probabil ca aceștia să negocieze serios dacă știu că poziția americană este puternică, susțin adepții armamentului suplimentar.

În iunie, Pranay Vaddi, un director al Consiliului de Securitate Națională al SUA, a avertizat că „în absența unei schimbări” a strategiei nucleare de către China și Rusia, SUA sunt pregătite să treacă de la modernizarea armelor existente la extinderea arsenalului.

Numărul focoaselor crește din nou, China își întărește forțele de la câteva sute de rachete la aproximativ 1.000 până în 2035, scrie The Economist. Aceasta face din China a treia superputere nucleară.

Între timp, tehnologia se dezvoltă, Rusia plănuiește să pună o bombă atomică în spațiu, Coreea de Nord are deja rachete care pot ajunge pe solul Statelor Unite. China, Iran, Rusia și Coreea de Nord cooperează militar.

Din această cauză, Pranay Vaddi, director al Consiliului de Securitate Națională al SUA, a avertizat că - „în absența unei schimbări” a strategiei nucleare - SUA nu vor avea suficiente focoase pentru a descuraja China, Rusia și Coreea de Nord în același timp.

Situația actuală este mai complexă decât rivalitatea bipolară americano-sovietică a Războiului Rece.

În mod îngrijorător, China, cel mai important susținător al descurajării minime, urmează acum logica: cu cât mai multe bombe atomice, cu atât mai bine. Dar rivalul Chinei, India și Pakistanul, rivalul Indiei?

ICAN avertizează că cele nouă state cu arme atomice au cheltuit cu 91,4 miliarde de dolari pe armament suplimentar în 2023 - cu 10,7 miliarde mai mult decât în ​​2022. Din acele 91,4 miliarde, americanii au cheltuit cel mai mult, până la 51,5 miliarde de dolari, urmați de China cu 11,8 miliarde. dolari, iar Rusia cu 8,3 miliarde. Marea Britanie este pe locul patru cu 8,1 miliarde. Franța, India, Israelul, Coreea de Nord și Pakistanul au și ele arme nucleare.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel