Biden anunță un nou pachet de ajutoare pentru Ucraina la summitul NATO: Bravii apărători ai Ucrainei primesc capacitățile esenţiale pentru a lupta împotriva agresiunii ruse

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:
Biden (Official White House Photo by Adam Schultz)- flickr / Blindate ale Armatei americane, US Army
Biden (Official White House Photo by Adam Schultz)- flickr / Blindate ale Armatei americane, US Army

Președintele SUA, Joe Biden, a anunțat un nou pachet de asistență pentru securitate la 11 iulie, în timpul unei conferințe de presă comune cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, la Washington. "Voi (Ucraina) ați spus clar că Rusia nu va învinge în Ucraina. Ucraina va învinge. Și vreau să știți că vom fi alături de voi la fiecare pas", a declarat Biden în marja summitului NATO. Acesta este al optulea pachet aprobat de Biden de la sfârșitul lunii aprilie, când Congresul SUA a adoptat o lege privind ajutorul extern care care prevede acordarea a aproape 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina.

Președintele Statelor Unite nu a oferit detalii despre noul pachet în timpul briefingului de presă. Mai târziu în cursul zilei, Pentagonul a dezvăluit lista completă a echipamentelor și munițiilor pe care Ucraina le va primi în cadrul ultimului pachet de ajutor alocat.

Deși președintele american nu a oferit detalii, agenția de presă AP, citând doi oficiali americani, a raportat că pachetul este în valoare de 225 de milioane de dolari americani.

Pachetul include o baterie de apărare aeriană Patriot, muniție pentru sistemele de rachete NASAMS, muniție pentru sistemele de rachete de artilerie HIMARS, obuze de artilerie de 155 mm și 105 mm, sisteme Stinger și echipamente și rachete TOW (tube-launched, optically-tracked, wire-guided).

De asemenea, SUA vor furniza Ucrainei sisteme antitanc Javelin și AT-4, muniție pentru arme de calibru mic, precum și piese de schimb și alte echipamente auxiliare.

,,Statele Unite vor continua să lucreze împreună cu aproximativ 50 de aliați și parteneri pentru a se asigura că bravii apărători ai Ucrainei primesc capacitățile esenţiale necesare pentru a lupta împotriva agresiunii ruse", se arată în declarația Pentagonului.

Biden a anunțat la începutul acestei săptămâni că SUA întreprind acțiuni comune cu Germania, România, Olanda și Italia pentru a consolida apărarea aeriană a Ucrainei și a furniza cinci sisteme strategice de apărare aeriană, inclusiv baterii Patriot și sisteme SAMP/T.

Zelenski i-a mulțumit lui Biden pentru sprijin și pentru declarația sa în care a condamnat atacul aerian în masă al Rusiei din 8 iulie asupra Ucrainei. Potrivit Serviciului de Stat pentru Situații de Urgență de la Kiev, recentul atac a ucis 44 de persoane și a rănit 196 de persoane în mai multe orașe ucrainene.

Zelenski a subliniat, de asemenea, că ar dori să discute cu Biden despre protecția Ucrainei împotriva bombelor aeriene ghidate rusești, precum și despre ridicarea tuturor "limitărilor" impuse armatei ucrainene în privinţa utilizări armelor americane în atacuri efectuate asupra teritoriului rusesc.

Kievului îi este încă interzisă utilizarea ATACMS și a altor arme cu rază lungă de acțiune furnizate de SUA pentru lovituri în interiorul Rusiei.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel