Cel mai mare show aviatic din România - BIAS 2024 - a fost la înălțime și anul acesta.
Pentru BIAS, Forțele Aeriene Române au pregătit un adevărat arsenal: avioane de luptă F-16 Fighting Falcon, IAR-99 ȘOIM, transportoare C-27J Spartan și elicoptere IAR 330 au zburat la altitudini joase, deasupra mulțimii.
Aeronavele F-16, care reprezintă coloana vertebrală a aviației militare române, au făcut în cadrul BIAS și o demonstrație rară - lansarea de contramăsuri termice, așa-numitele rachete de tip flare-uri sau capcane termice.
Cel mai nou lansator de Patriot (M903) și bătrânul Hawk, expuse la BIAS 2024
La BIAS 2024 au venit și inamicii avioanelor și elicopterelor - sistemele antiaeriene.
Publicul a putut admira și echipamente impresionante de la sol, precum radarul de joasă și medie altitudine TPS-79R, sistemul de lansare a rachetelor antiaeriene HAWK și cea mai modernă instalatie de lansare (M903) a sistemului PATRIOT.
Am avut ocazia să discutăm cu un reprezentant al Forțelor Aeriene Române, care ne-a vorbit despre echipamentele antiaeriene expuse. „Avem în spatele nostru ultimul model de lansator Patriot - M903, capabil să lanseze atât rachete PAC-2, cât și PAC-3”, ne-a spus acesta.
Lansator PATRIOT / Foto: DefenseRomania
În apropiere, un alt echipament atrăgea atenția publicului – bătrânul sistem antiaerian HAWK. Deși în serviciu de zeci de ani, HAWK își trăiește acum a doua tinerețe, războiul din Ucraina a demonstrat că acest sistem rămâne încă eficient împotriva țintelor aeriene la altitudini mici și distanțe scurte.
Reprezentanții armatei ne-au confirmat că sistemul HAWK va rămâne în dotarea forțelor aeriene române pentru mult timp de acum înainte.
Cu toate acestea Forțele Armate ale României se pregătesc și pentru viitor: licitația pentru achiziția noilor sisteme antiaeriene cu rază scurtă și foarte scurtă de acțiune, SHORAD/VSHORAD, este în plină desfășurare. Cu un contract ce va dura șapte ani și o valoare estimată de aproape 2 miliarde de euro, această achiziție reprezintă un pas important în modernizarea apărării aeriene a României.
***
La BIAS 2024 au venit și forțele armate ale statelor NATO. Iată câteva exemple:
Forţele Aeriene ale Germaniei cu F-2000A Eurofighter Typhoon şi cu Sikorsky CH-53 Sea Stallion (vezi foto jos), iar Forţele Aeriene ale SUA au adus elicoptere Blackhawk şi Sea Stallion.
Forţele Aeriene ale Franţei evoluează cu "Rafale Solo Display", un spectacol realizat cu aeronava supersonică de luptă Dessault Rafale.
Polonia participă cu două supersonice Mig-15. De asemenea, din Polonia va participa şi formaţia de parapante Flying Dragons Team.
Forţele Aeriene ale Greciei vin cu Daedalus Demo Team - aronava Beechcraft T-6 Texan II.
Forţele Aeriene ale Olandei aduc C 130 Hercules.
Forţele Aeriene ale Croaţiei participă cu elicopterele Black Hawk şi Kiowa.
Ungaria participă cu aeronava Lisunov Li-2, a echipei Goldtimer, dar şi cu elicopterul Mil Mi-2 al Heliforce.
Cehii de la Flying Bulls vor zbura cu o formaţie de 4 aeronave XtremeAir Sbach 342.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News