Cancelarul german Olaf Scholz a dezvăluit duminica aceasta că a propus creşterea prezenţei NATO în Groenlanda, ca urmare a interesului exprimat de preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, pentru achiziţionarea acestui teritoriu autonom danez, şi că aliaţii lucrează în prezent la el, informează Agerpres.
"Am elaborat o propunere la care lucrăm în prezent împreună cu alte ţări din NATO, astfel încât să creştem prezenţa Alianţei Atlantice în Groenlanda", a declarat Scholz în prima dezbatere electorală faţă în faţă cu rivalul său conservator, Friedrich Merz, difuzată de canalele publice ZDF şi ARD.
În opinia lui Scholz, cu această prezenţă a NATO în Groenlanda s-ar elimina unul dintre argumentele prezentate de Trump că "nu sunt destui militari occidentali" în Arctica, unde Rusia are mari interese strategice, ca şi SUA de altfel.
"Este adevărat că, din cauza dezgheţului, aceste regiuni capătă, din păcate, o semnificaţie total nouă", a subliniat el.
Politicianul social-democrat a reiterat că graniţele nu trebuie mutate cu forţa, lucru la care toate ţările trebuie să adere.
Având în vedere ideile "inacceptabile" ale lui Trump despre Groenlanda, trebuie să răspundem doar cu "unitatea Europei" şi să fim "foarte precişi", de unde şi propunerea pe care aliaţii o studiază în prezent pentru a creşte prezenţa NATO pe insulă, a explicat el.
Merz: Reducerea serviciilor publice pentru a crește cheltuielile pentru apărare
Unitatea e cuvântul de ordine. Friedrich Merz spune că este nevoie de ”o strategie europeană comună”.
O regiune mai populată decât SUA, cu o putere economică comparabilă, UE ar trebui să se poată ajunge la acorduri amiabile și reciproc avantajoase cu SUA. Condiția este ca statele să poate menține un front unit.
În plus, Merz propune investiții mai mari în Armată.
În recenta lor confruntare electorală, Scholz a propus ca Germania să dedice cel puțin 2% din PIB pentru bugetul apărării, în următorii patru ani, în timp ce rivalul său, Friedrich Merz, a spus că ar trebui alocat un procent de 3%.
Merz a spus că va „reprioritiza elementele din bugetul nostru”, spunând că Germania ar putea „reduce subvențiile” și „să arunce o privire asupra serviciilor publice și... numărului de oameni care lucrează acolo”, notează DW.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News