Plângându-se de "acuzații fără temei", ministrul de externe al Beninului, Olushegun Ajadi Bakari, l-a convocat pe diplomatul Kabre și și-a exprimat dezamăgirea față de acesta.
Într-un discurs rostit pe 11 iulie, căpitanul Traore a acuzat atât Beninul, cât și Coasta de Fildeș că găzduiesc baze franceze cu scopul de a-i destabiliza țara și regiunea. "Nu avem nimic împotriva poporului ivorian. Dar avem ceva împotriva celor care guvernează Coasta de Fildeș. O spunem și o repetăm. De fapt, la Abidjan există un centru de operațiuni pentru a ne destabiliza țara", a declarat căpitanul, acuzând și Beninul, unde "sunt două baze franceze, și avem dovezi în acest sens".
La putere după lovitura de stat din 30 septembrie 2022, Traore a susținut că aceste centre servesc la antrenarea teroriștilor. Într-un comunicat de presă publicat pe rețelele de socializare, purtătorul de cuvânt al guvernului din Benin a negat cu promptitudine acuzațiile lui Traore, pe care le-a definit drept "dezinformare care alimentează resentimentele populațiilor și amenință coexistența pașnică a popoarelor". Purtătorul de cuvânt a subliniat, la rândul său, că marea majoritate a atacurilor zădărnicite din Benin se referă și la atacatori veniți din Burkina Faso și Niger.
În ceea ce privește Coasta de Fildeș, aceasta este prima dată când Traore acuză în mod explicit guvernul președintelui Alassane Ouattara. Întărirea tonului juntei de la Ouagadougou pare să fie afectată de legăturile mai solide formate în ultimele luni cu celelalte două țări din Sahel de juntele pro-ruse, în special Mali și Niger, care din septembrie au fost reunite în Alianța Sahelului (Aes) și care pe 6 iulie au anunțat oficial crearea unei confederații care își propune să colaboreze nu doar în sectorul apărării, ci și în domeniul economic, al sănătății și al culturii.
În discursul ținut ieri în fața Palatului Sporturilor din Ouagadougou, Traore și-a ilustrat viziunea asupra guvernului pentru următorii cinci ani, clarificând dorința sa de a rămâne la putere în această perioadă.
Liderul loviturii de stat a mai anunțat că săptămâna aceasta va fi supus votului un proiect de lege care vizează definirea unei noi legislații care să protejeze resursele minerale ale țării, precum și retragerea a numeroase autorizații de extracție minerală de către multinaționale străine - în special aur - pentru a le renaționaliza.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News