Publicitate
Într-un interviu acordat pentru redacţia de limba ucraineană a Vocea Americii, generalul american a explicat, de asemenea, cum ar fi putut militarii ucraineni să doboare avioanele rusești A-50 și Il-22 și dacă crede că Donald Trump va fi ales președinte al Statelor Unite, America ar putea să nu-și îndeplinească obligațiile de securitate față de țările NATO.
Recent, a fost doborât un avion radar rusesc cu rază lungă de acțiune A-50 și a fost avariat un avion de comandă și control Il-22. Întrebat ce impact va avea acest lucru asupra capacităților militare ale forțelor armate ruse, generalul a precizat că: ,,Sunt trei aspecte aici. În primul rând, este o reamintire a faptului că Rusia nu a reușit încă să obțină superioritate aeriană. Chiar și după 10 ani de război, cu avantaje uriașe, nu au reușit să obțină superioritatea aeriană asupra Ucrainei sau asupra vreunui teritoriu ocupat. Acesta este un eșec major al forțelor aeriene ruse''.
Ben Hodges susţine că doborârea unui avion radar rusesc cu rază lungă de acțiune A-50 reprezintă o dovadă a gradului ridicat de pregătire pe care îl au forțele aeriene ucrainene.
,,În al doilea rând, cred că este o dovadă a calității și a capacităților forțelor aeriene ucrainene. Li s-a dat echipamentul și au fost capabile să facă mai mult cu ceea ce li s-a dat decât oricine ar fi crezut vreodată că este posibil. Cu alte cuvinte, forțele armate ucrainene acesta au dat dovadă de un talent uimitor. În al treilea rând, pierderea acestei capacități este semnificativă, deoarece face și mai dificilă coordonarea acțiunilor forțelor aeriene rusești pentru a detecta apărarea aeriană ucraineană'', a precizat generalul american.
Potrivit lui Ben Hodges, rezultatul acestui incident ar trebui să fie un memento pentru Ucraina că, atunci când primește F-16, va trebui să își dea seama cum va comanda și controla aceste avioane.
Evident, ucrainenii nu vor avea un A-50 (radar cu rază lungă de acțiune) sau ceva de genul acesta, sau un sistem AWACS. Dar vor trebui să dispună de un sistem de comandă pentru acestea.
Ce sisteme de armament ar fi putut folosi Forțele Armate Ucrainene pentru a doborî aceste două avioane rusești?
,,Să utilizezi o rachetă Patriot pentru un avion A-50 este un schimb foarte bun, dar doar o rachetă Patriot. În cele din urmă, Ucraina trebuie să poată lovi ținte aflate pe fiecare metru pătrat din Ucraina ocupată de Rusia, iar asta înseamnă fiecare metru pătrat din Crimeea, fiecare metru pătrat din regiunea Donețk'', susţine generalul american.
Ucraina are nevoie de capacitatea de a lovi ținte aflate la distanță mare, cum sunt aerodromurile, porturile, facilitățile logistice, zonele de lansare a dronelor - totul pentru a împiedica Rusia să poată opera pe teritoriul ocupat.
,,Cred că avioanele F-16, atunci când vor ajunge și când forțele ucrainene vor fi pregătite să le folosească, vor face acest lucru într-un mod care va contribui, de asemenea, la descurajarea sau înfrângerea forțelor aeriene rusești'', a subliniat Ben Hodges.
De ce nu au văzut rușii racheta apropiindu-se de avion atunci când acesta a fost doborât?
,,Forțele Armate Ucrainene au cei mai inteligenți și mai pricepuți din punct de vedere tehnic oameni pe care i-am întâlnit în viața mea. Da, dar nu există o tehnologie 100% fiabilă. Nu există nicio garanție că fiecare tehnologie va funcționa corect de fiecare dată. Și, bineînțeles, echipamentul este folosit de oameni, așa că pot exista unele greșeli. Nu aș fi surprins dacă au găsit o modalitate de a face situaţia dificilă sau confuză pentru partea rusă ca să știe ce a fost folosit de fapt'', a argumentat generalul american.
Intrebat de redacţia de limba ucraineană a Vocea Americii (VoA) dacă NATO ar putea, în anumite circumstanțe, să se implice in razboi de partea Ucrainei, fost comandant al trupelor terestre americane staţionate în Europa a raspuns ca ,,va exista asistență din partea țărilor NATO, dar nu cred că veți vedea încercări din partea Alianței de a face ceva. Adică, nu cred că există o dorință în rândul celor 31 de țări de a face așa ceva''.
,,Dar, de exemplu, Turcia, Bulgaria și România colaborează pentru a începe acțiunile de deminare. Acestea sunt trei țări NATO care vor face ceva bun care va ajuta Ucraina și, de asemenea, îi va ajuta pe toți ceilalți. Există țări care încă fac control aerian în Marea Neagră, control aerian în Marea Baltică, există țări care furnizează echipamente și muniții, pe care le trec din Polonia în Ucraina. Sunt multe lucruri care se întâmplă'', a amintit generalul american.
Avioanele NATO ar trebui să aibă permisiunea de a ataca rachetele rusești care sunt lansate din Marea Neagră
,,Cu toate acestea, cred că avioanele NATO ar trebui să aibă permisiunea de a ataca rachetele rusești care sunt lansate din Marea Caspică, Marea Neagră sau de oriunde altundeva. Din moment ce vedem aceste rachete zburând spre Ucraina, ar trebui să ni se permită să doborâm aceste rachete pentru a proteja oamenii nevinovați. De asemenea, nu știm dacă aceste rachete vor zbura spre Polonia sau România, de exemplu, pentru că unele rachete au intrat deja în spațiul aerian polonez'', a susţinut Ben Hodges.
Avioane F-16 ale României în timpul unei misiuni de interceptare. Foto: Forțele Aeriene Române
Generalul american a argumentat şi mai mult acest punct de vedere, amintind că Statele Unite fac acest lucru în Marea Roșie, unde U.S. Navy doboară rachete care se îndreaptă spre nave ale altor state.
,,De ce nu am putea folosi același principiu și concept pentru a doborî rachetele care vizează oameni nevinovați din Ucraina?'', a conchis generalul.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News