Belgradul mulțumește Rusiei pentru "avertizarea cu privire la tentativa de lovitură de stat" din Serbia

Nicolae Iordan |
Data actualizării: | Data publicării:
Armata sârbă, foto: Ministerul Apărării din Serbia
Armata sârbă, foto: Ministerul Apărării din Serbia

Cooperarea dintre Serbia și Rusia rămâne la cote ridicate.

Viceprim-ministrul Serbiei, Aleksandar Vulin, a vorbit la Moscova cu secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, Serghei Șoigu, despre situația actuală de securitate și despre "participarea activă a forțelor externe la provocarea tensiunilor" în Serbia, după cum a anunțat pe 13 august Guvernul sârb.

"Viceprim-ministrul Guvernului sârb a mulțumit structurilor de securitate ruse care au avertizat conducerea Serbiei cu privire la pregătirea revoltelor în masă și a tentativelor de lovitură de stat", se arată în anunț.

Guvernul din Serbia, condus de Partidul Progresist Sârb, îi acuză pe organizatorii și participanții la protestele împotriva exploatării litiului, care au avut loc săptămâni întregi în toată Serbia, de "încercări de a-l răsturna violent pe președintele Serbiei, Aleksandar Vucic".

Președintele Vucic a declarat pe 9 august că "Serviciile de securitate ruse au avertizat că în Serbia se pregătesc revolte în masă, al căror scop final este o lovitură de stat și răsturnarea conducerii țării".

Viceprim-ministrul Vulin se află într-o vizită oficială de câteva zile în Rusia. Pe 12 august, el a declarat că Serbia nu va impune sancțiuni Rusiei și că cooperarea comercială ruso-sârbă a continuat "în pofida presiunilor de a impune restricții". Aceasta este a doua sa vizită oficială în Rusia de când a fost numit viceprim-ministru al Serbiei pe 2 mai, însă a călătorit în Rusia de mai multe ori de când Moscova a lansat invazia pe scară largă a Ucrainei în februarie 2022.

În iulie 2023, Statele Unite l-au trecut pe Vulin pe lista sa de sancțiuni pentru suspiciunea de implicare în acte de corupție și trafic de droguri, precum și pentru legături cu Rusia.

Serbia este candidată la aderarea la Uniunea Europeană, dar nu și-a armonizat politica externă cu politica de la Bruxelles și nu s-a alăturat sancțiunilor împotriva Rusiei, din cauza invaziei Ucrainei.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel