Deși nu au fost specificate numărul de avioane de luptă și data livrării, Dedonder a spus că livrările vor avea loc „cât mai curând posibil”. Subliniind că această decizie nu amenință securitatea țării, ea a subliniat că va încerca să trimită avioanele până la sfârșitul anului.
Acest anunț diferă de ultimul, când guvernul belgian anunța, în octombrie anul trecut, că nu va fi posibil să trimită avioanele în Ucraina înainte de 2025. Ministrul Apărării Ludivine Dedonder a declarat apoi televiziunii Bel RTL că data livrării F-16 va „depinde de construcția noi capabilități belgiene F-35”.
Cu bani de la agresor
Vorbind la o conferință de presă împreună cu ministrul Apărării Ludivine Dedonder, Alexander De Croo a spus că costurile avioanelor de luptă vor fi plătite cu active rusești înghețate.
Subliniind că în Belgia există multe active rusești înghețate, De Croo a subliniat că ucrainenii folosesc dobânzile din aceste active pentru a se apăra împotriva Rusiei, subliniind că contribuabilii belgieni nu vor plăti pentru aceste planuri, notează publicația americană Newsweek.
Ministrul de externe Hadja Lahbib a anunțat pe rețeaua X : „Belgia va consolida apărarea Ucrainei prin trimiterea de F-16 și mijloace suplimentare. Ucrainenii au nevoie de ajutor pentru a-și proteja infrastructura vitală. 97% dintre atacurile rusești vizează clădirile civile”, a adăugat ea, subliniind că „a ajuta Ucraina” înseamnă și „a te proteja”.
Trei țări din nordul Europei sunt cele mai active
Coaliția F-16 pentru Ucraina este aproape să livreze primele avioane de luptă Kievului, după aproape 9 luni de la luarea deciziei că Occidentul va sprijini efortul de război ucrainean cu aeronave F-16. Belgia, Danemarca, Norvegia și Țările de Jos se numără printre țările care s-au angajat să doneze F-16.
O primă serie de piloți urmează, probabil, să încheie curând pregătirea, mai ales că ministrul de externe ucrainean Dmitro Kuleba a confirmat în martie că primele F-16 ar trebui să sosească în Ucraina în această vară.
Se pare că pregătirea finală se desfășoară pe avioanele de luptă F-16, la două facilități: în SUA și în Danemarca, la Baza Aeriană Skrydstrup.
De asemenea, un grup de piloți urmează un antrenament la sol în Marea Britanie (posibil prima etapă a programului de pregătire pentru trecerea la F-16). "Ei studiază limba acolo, pentru că este una dintre direcțiile prioritare. Deoarece utilizarea aeronavelor F-16 necesită cunoașterea corespunzătoare a limbii engleze", explica, acum 3 săptămâni, Yevlash.
Probabil, o parte din cursurile de pregătire avansată sunt desfășurate și de Forțele Aeriene Franceze.
De remarcat faptul că Centrul European de Pregătire F16 din România nu a fost menționat de oficialii de la Kiev ca fiind una din facilitățile unde se desfășoară procesul de instruire al piloților ucraineni de F-16.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News