Belgia este într-o situaţie jenantă: Vrea să transfere tancuri Leopard către Ucraina, dar trebuie să le răscumpere de la un comerciant de arme

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:

Belgia vrea să trimită tancuri Leopard în Ucraina, dar se află într-o situaţie de-a dreptul jenantă, deoarece armata belgiană şi-a vândut cu mult timp în urmă toate tancurile la un preţ derizoriu - 15.000 euro/tanc. Belgienii vor să răscumpere tancurile Leopard, dar comerciantul de arme care le deţine acum le vinde la un preţ de 500.000 de euro/tanc.

Cu mulţi ani în urmă, Bruxelles a vândut zeci de tancuri Leopard unui comerciant de arme pe nume Freddy Versluys.

În ultimele zile, mai multe țări au anunțat că vor furniza Ucrainei tancuri Leopard 2. Belgia se număr printre statele care vor să sprijine Ucraina cu tehnică militară şi ar dori să trimită tancuri, dar nu dispune de ele. Belgia a renunţat la ultimele tancuri Leopard 1 în 2014 când le-a vândut la un preţ derizoriu.

,,Țara noastră ar dori acum să le răscumpere, dar prețul ridicat rămâne un obstacol. Se cer până la 500.000 de euro pentru un tanc pe care noi l-am vândut cu 15.000 de euro", a spus Ludivine Dedonder, ministrul belgian al apărării, potrivit VRT.be.

Comerciantul de arme Freddy Versluys spune că nu există nicio modalitate de a oferi aceste tancuri Ucrainei. Potrivit omului de afaceri, starea tehnică și operațională este atât de proastă încât "nu aș sfătui pe nimeni să le trimită pur și simplu Ucrainei".

De asemenea, potrivit estimărilor disponibile pe piaţa de armament, 500.000 de euro este prețul aproximativ al unui astfel de tanc în acest moment, la mâna a doua şi într-o stare bună de funcţionare. Dar, Versluys spune că 500.000 de euro nu înseamnă că tancul este scump.

De fapt, Belgia nu este singura țară cu tancuri Leopard aflate într-o stare tehnică proastă. Spania a avut bune intenții încă din vara anului 2022 - a dorit să ofere Ucrainei mai multe tancuri Leopard. Dar, cele selectate atunci pentru un eventual reexport erau într-o stare atât de proastă încât Kievului a refuzat să le accepte, chiar dacă U.E era dispusă să finanțeze repararea lor.

Belgia și-a redus bugetul militar în ultimii ani. Țara nu a renunțat niciodată la tancuri, "dar, în contextul bugetar din acest moment, am făcut o alegere. Resursele pentru apărare au fost mult reduse. Tancurile sunt vârful aisbergului, pentru că ai nevoie și de vehicule blindate de infanterie, vehicule blindate de geniu și artilerie", a spus generalul Marc Thies, șeful adjunct al Statului Major al armatei belgiene.

Apărarea belgiană încearcă să se descurce cu ceea ce poate. Potrivit generalului belgian Thies, efortul este mare și fiecare zi trebuie să fie un fel de luptă pentru a menține capacitatea operațională a armatei. Generalul Thies mai spune că războiul din Ucraina nu este un sprint, ci un ultramaraton, deoarece "acest conflict va continua mult timp și va necesita eforturi susținute din partea întregului bloc occidental".

În cadrul unei întâlniri cu mai mulți jurnaliști, șeful Statului Major General al armatei belgiene, amiralul Michel Hofman, a vorbit despre furnizarea către Ucraina de rachete AMRAAM ("Advanced Medium Range Air-to-Air Missiles"), arme antitanc ușoare (LAW) și grenade antitanc. Se vorbește, de asemenea, despre mitraliere și puști automate de luptă de tip Scâr. Nu se știe încă câte rachete AMRAAM va furniza Belgia, dar stocurile sunt limitate, precizează publicaţia Nieuwsblad.be.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel