Publicitate
Ambasadorul Belgiei în SUA, Jean-Arthur Regibeau, consideră că decizia de confiscare a bunurilor înghețate ale Federației Ruse ar trebui luată în comun de toți liderii țărilor occidentale. La urma urmei, este posibil să facem față riscului de a împărți sistemul financiar mondial în două părți diferite. Unul va fi vestul, iar restul va fi cealaltă parte.
Jean-Arthur Regibeau a explicat pentru Bloomberg că opinia Belgiei este de mare importanță, deoarece două treimi din activele înghețate sunt stocate în gigantul de decontare de la Bruxelles, Euroclear.
„Cineva trebuie să plătească pentru toate daunele cauzate Ucrainei, iar responsabilitatea evidentă este Rusia”, a spus Regibeau publicației.
Cu toate acestea, Regibeau avertizează că există riscul polarizării sistemului financiar global între Occident și restul actorilor financiari.
„Înțelegem că este o mare responsabilitate pentru noi”, a spus Regibeau, referindu-se la faptul că majoritatea activelor sunt în Belgia. „Dar credem, de asemenea, că Belgia nu ar trebui să ia singură o astfel de decizie”.
Discuțiile în UE se concentrează în prezent pe introducerea unui impozit pe profiturile excepționale obținute din activele înghețate ale băncii centrale a Federației Ruse. Dar chiar și acest pas mai mic se realizează lent, unele state membre și Banca Centrală Europeană fiind îngrijorate de impactul potențial pe care l-ar putea avea această mișcare asupra stabilității monedei euro.
În această săptămână, Comisia de Relații Externe a Senatului SUA urmează să voteze un proiect de lege care i-ar permite președintelui Joe Biden să sechestreze bunurile și să le folosească pentru a finanța reconstrucția Ucrainei.
Activele înghețate ale Rusiei și redresarea Ucrainei
În ianuarie 2023, serviciul juridic al Consiliului Uniunii Europene a găsit temeiuri legale pentru a utiliza activele confiscate ale Băncii Centrale a Rusiei pentru reconstrucția Ucrainei. UE are autoritatea legală de a utiliza temporar aceste active în valoare de cel puțin 33,8 miliarde EUR. Principalul și dobânda vor trebui returnate Rusiei la un moment dat.
În decembrie 2023, reprezentanții G7 au anunțat că sunt gata să confiște bunurile rusești înghețate în beneficiul Ucrainei. Există o modalitate de a confisca bunurile suverane ale Rusiei, procedură care respectă dreptul internațional.
În prezent, administrația președintelui american Joe Biden susține un proiect de lege care ar permite confiscarea a aproximativ 300 de miliarde de dolari în active rusești înghețate pentru a ajuta la plata reconstrucției Ucrainei. Luna trecută, Casa Albă a început discuții urgente cu aliații cu privire la fondurile înghețate ale Băncii Centrale Ruse.
Pe 11 ianuarie, FMI a declarat că decizia de confiscare a bunurilor rusești ar trebui luată de țara în care se află acestea.
Între timp, Rusia lucrează la un proces pentru a preveni orice tentativă a SUA și a Europei de a confisca unele dintre activele înghețate ale băncii centrale ruse.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News