Belgia alege sistemul european SAMP/T în detrimentul Patriot: Achiziţia este justificată de competiţia asumată cu industria americană

DefenseRomania Team |
Data publicării:
 Sistem SAMP-T (MAMBA) / Ramstein Legacy 2024 , NATO
Sistem SAMP-T (MAMBA) / Ramstein Legacy 2024 , NATO

Guvernul belgian intenționează să semneze un contract pentru achiziționarea sistemului european de apărare antiaeriană cu rază medie de acțiune SAMP/T NG, a precizat ziarului francez La Lettre, citând surse proprii. Compania europeană de apărare MBDA este pe punctul de a câștiga contractul de furnizare a sistemului SAMP/T pentru Belgia, devansând un alt ofertant, compania americană Raytheon cu sistemul Patriot PAC-3.

Potrivit sursei citate, decizia a fost luată de ministerul belgian al apărării, iar contractul „va fi încheiat în următoarele săptămâni”.

„Această alegere este însoțită de numeroase declarații privind cooperarea industrială în materie de apărare între Bruxelles și Paris”, a declarat sursa.

Prin alegerea sistemului franco-italian, Belgia merge, de fapt, împotriva tendințelor de achiziție ale altor țări în cadrul „scutului european de apărare antirachetă”, care este construit în jurul sistemelor americane Patriot și germane IRIS-T SLM.

Printre explicațiile posibile ale acestei decizii se numără condițiile favorabile oferite de MBDA și Eurosam, care încearcă să recâștige piața europeană în detrimentul Statelor Unite, precum și riscurile asociate cu politica nesigură a acestora din urmă de a sprijini securitatea europeană în cadrul NATO.

Sistemul de apărare aeriană SAMP/T NG (New Generation) se bazează pe sistemul SAMP/T (Mamba) existent, care utilizează rachete din familia Aster. Noul sistem își va extinde semnificativ capacitățile prin modificarea sistemelor existente și integrarea de noi elemente.

Noul complex a suferit modernizări la capitolul stație de control și va înlocui vechiul radar Arabel cu radare Groud Master 300 de la Thales pentru versiunea achiziţionată de Franța și Kronos de la Leonardo pentru Italia. Acestea vor extinde raza de detecție la 350 km.

Noile radare sunt concepute pentru a valorifica caracteristicile rachetei interceptoare Aster 30 Block 1NT cu rază mai mare de acțiune, care este încă în curs de testare.

Este de așteptat ca noua rachetă să permită sistemului avansat să doboare rachete de croazieră la o distanță de până la 150 de kilometri și ținte balistice la o distanță de până la 600 de kilometri. În plus, este vorba despre rachete cu rază medie de acțiune (până la 1500 km).

Un alt avantaj al SAMP/T NG va fi modularitatea sa, care îi va permite să controleze nu numai cele șase lansatoare ale complexului în sine, ci și alte șase sisteme VL MICA sau CAMM cu rachete cu rază scurtă și medie de acțiune. Acest lucru va face din sistem un element structurat pe mai multe niveluri, care va contracara eficient diverse tipuri de amenințări, inclusiv rachete de croazieră, avioane și elicoptere.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel