Belarusul se laudă că dezvoltă o nouă rachetă similară Iskander, cu ajutor din partea Rusiei

Rachete Iskander. Sursă foto: Ministerul Apărării de la Moscova
Rachete Iskander. Sursă foto: Ministerul Apărării de la Moscova

Moscova a acceptat să ajute Minskul să producă rachete, între care rachete de tip Iskander, a declarat marţi preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko, citat de agenţia oficială belarusă Belta, în timp ce Belarus caută să-şi consolideze capacităţile militare, scrie Agerpres, care citează Reuters.

În cadrul unei reuniuni cu responsabili din domeniul apărării din ţara sa, Lukaşenko a spus că evenimentele din Ucraina au demonstrat importanţa de a avea trupe dotate cu armament modern şi de înaltă eficacitate, subliniind totodată importanţa logisticii.

Lukaşenko a spus că şi-a asigurat sprijinul preşedintelui rus Vladimir Putin în această privinţă la o reuniune care a avut loc în Extremul Orient rus, la care responsabili implicaţi în producţia de rachete în Rusia au putut să ia cunoştinţă de "dezvoltările" belaruse în acest domeniu.

"Dezvoltăm o nouă rachetă", a spus preşedintele belarus, citat de Belta. "O rachetă foarte eficientă, similară modelului Iskander. Există sprijin deplin", a adăugat el.

Potrivit lui Lukaşenko, preşedintele Vladimir Putin i-a spus lui Dmitri Rogozin, şeful Agenţiei spaţiale ruse Roskosmos, să ofere Belarusului sprijin corespunzător, conform Belta.

Rusia a utilizat rachete Iskander în ceea ce ea numeşte drept "operaţiune specială militară" în Ucraina.

Belarus este un aliat apropiat al Rusiei, dar Lukaşenko declarase în martie că forţele militare ale ţării sale nu participă la operaţiunea Moscovei şi nici nu o vor face.

Belta îl citează şi pe ministrul apărării belarus Viktor Hrenin, care a spus că în Belarus începe a doua fază a verificărilor privind nivelul pregătirii de luptă a trupelor, ceea ce reprezintă, în opinia sa, o reacţie adecvată la exerciţiile NATO.

Iskander este un sistem de rachete balistice mobile - denumite SS-26 Stone de către NATO - care a înlocuit rachetele sovietice de tip Scud. Cele două rachete ale sistemului au o rază de până la 500 de kilometri şi pot purta atât ogive convenţionale, cât şi focoase nucleare, potrivit AFP. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel