Katerina Borisevici de la portalul local de ştiri TUT.BY şi medicul Artiom Sorokin riscă trei ani de închisoare pentru divulgare de secrete medicale după ce au anunţat că nu exista alcool în sângele protestatarului Roman Bondarenko când a murit, transmite Agerpres.
Autorităţile au susţinut că dezvăluirea unor astfel de informaţii reprezintă o ameninţare la adresa siguranţei publice.
După moartea lui Bondarenko, în vârstă de 31 de ani, au reizbucnit protestele care au durat luni la rând împotriva preşedintelui Aleksandr Lukaşenko, la putere de peste un sfert de secol şi care a lansat o represiune violentă ce a declanşat sancţiuni occidentale împotriva Minskului, care a primit sprijin din partea Rusiei.
Procesul de vineri încheie o săptămână în care autorităţile au trimis la închisoare două jurnaliste pentru filmarea protestelor şi de asemenea au început procesul unuia dintre principalii oponenţi electorali ai lui Lukaşenko pe baza unor acuzaţii de corupţie despre care opoziţia spune că sunt false.
Potrivit martorilor, Bondarenko a fost reţinut după o bătaie cu mai mulţi bărbaţi îmbrăcaţi în civil care au venit la un loc de joacă pentru a îndepărta panglici roşii şi albe reprezentând mişcarea de protest. El a murit în spital după ce, potrivit protestatarilor, a fost bătut sălbatic de forţele de securitate.
Ministerul de Interne a negat responsabilitatea, iar Lukaşenko a spus că Bondarenko era beat.
Inculpaţii au apărut într-o cuşcă în sala de judecată vineri dimineaţă. Borisevici, în vârstă de 36 de ani, a zâmbit şi a făcut un "V" pentru semnul victoriei.
"Acuzaţia este absolut absurdă", a declarat Liudmila Cekina, director general TUT.BY, reporterilor la proces, spunând că informaţiile medicale au fost publicate în interesul publicului.
Zeci de medici şi jurnalişti au venit vineri la tribunal, dar doar 30 de persoane au fost lăsate în sala de judecată. După ce li s-a spus că procesul va fi cu uşile închise, oamenii de pe coridor au început să scandeze "Katia, suntem cu tine".
Statele Unite au anunţat joi restricţii de viză pentru 43 de belaruşi, inclusiv oficiali din domeniul de aplicare a legii acuzaţi de reţineri şi abuzuri împotriva manifestanţilor paşnici, precum şi judecătorii şi procurorii presupuşi implicaţi în condamnarea protestatarilor şi jurnaliştilor.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News