Australia și Japonia, în prima linie a strategiei SUA anti-China. Picătura care a umplut paharul: Vânzarea rachetelor SM-6 și SM-2 către Australia

USS Savannah (LCS-28) trage cu un SM-6 dintr-un lansator de rachete containerizate Lockheed Martin Mk 70, pe 24 octombrie 2023. Foto: Marina SUA
USS Savannah (LCS-28) trage cu un SM-6 dintr-un lansator de rachete containerizate Lockheed Martin Mk 70, pe 24 octombrie 2023. Foto: Marina SUA

Recent, SUA și-au exprimat interesul de a amplasa lansatoare de rachete în Japonia. Deși această mișcare este o măsură defensivă, menită să prevină acțiunile agresive ale Chinei, Beijingul și Moscova percep această desfășurare ca o amenințare și o escaladare a tensiunilor în regiune. Evident, presa de propagandă rusă încearcă să prezinte situația ca fiind o încercare din partea Washingtonului de a amplifica tensiunile din regiunea Asia-Pacific.

 

La 7 septembrie 2024, The Japan Times și Military News au raportat că Statele Unite și-au exprimat interesul pentru desfășurarea în Japonia, pentru exerciții comune, a unui sistem de rachete Mid-Range Capability (MRC), cunoscut și ca sistemul de rachete Typhon.

În același timp, așa cum prezenta în trecut și DefenseRomania, SUA păstrează sistemul Typhon în Filipine și testează fezabilitatea utilizării acestuia într-un conflict regional.

Sistemul Typhon este capabil să lanseze rachete de tip SM-6 și Tomahawk, cu rază scurtă și medie de acțiune, rachete ce pot atinge până la 1600 km și care, dacă ar fi amplasate în sud-vestul Japoniei, ar avea capacitatea de a lovi rapid coasta chineză.

Mișcarea marchează o evoluție semnificativă în politica de descurajare a SUA în Indo-Pacific, având potențialul de a echilibra forțele în fața capacităților militare extinse ale Chinei.

Beijingul interpretează acest pas ca parte a unei strategii menite să limiteze influența chineză în regiune și să creeze o rețea de apărare aliată. China, ajutată și de sateliții propagandei ruse, denunță o presupusă „rețea anti-chineză” care include aliați strategici precum Japonia, Australia și Coreea de Sud.

 

Cum contracarează Statele Unite amenințarea chineză în regiunea Asia-Pacific

 

Alianțe formalizate prin structuri de cooperare ca QUAD ( SUA, Australia, India și Japonia) și AUKUS (alianță militară între SUA, Marea Britanie și Australia), sunt văzute de China ca o încercare de a construi un fel de  cordon sanitar care să  limiteze manevrele sale în Asia.

Australia, considerată de SUA un partener strategic stabil și de încredere, joacă un rol esențial în strategia americană pe termen lung în Indo-Pacific. Australia a fost acceptată mai ușor în alianțele regionale și a adoptat o politică fermă anti-China, investind masiv în modernizarea forțelor sale militare.

Planurile de a dezvolta o flotă de submarine nucleare cu sprijin american ilustrează angajamentul guvernului de la Canberra de a contribui la securitatea în Indo-Pacific, alături de SUA și Marea Britanie. 

Configurația sistemului Mid-Range Capability (MRC) cunoscut și ca *sistemul Typhon*, cuprinde componente esențiale pentru apărarea antiaeriană și ofensiva de rază medie, integrând rachete avansate de tip SM-6 și Tomahawk.

 

Picătura care a umplut paharul propagandei ruso-chineze: ”Australia primește rachete mortale cu rază lungă din SUA”

 

Zilele trecute, Australia și SUA au semnat un contract major, prin care guvernul de la Canbera cumpără rachete SM-2 și SM-6 de fabricație americană – două dintre cele mai avansate interceptoare de apărare aeriană din lume, așa cum nota și Reuters.

”SM-6 și SM-2 Block IIIC vor permite marinei noastre să lovească ținte maritime, terestre și aeriene la distanță lungă și să ofere o capacitate terminală de apărare împotriva rachetelor balistice”, declara ministerul australian al apărării.

Apărarea antirachetă este una dintre prioritățile de top enumerate în strategia de apărare a Australiei pentru 2024, publicată în aprilie, dar canalele de ruso-chineze de propagandă susțin că lansoarele pentru SM-6 sunt o armă ofensivă clasică.

Amplasarea de rachete americane în Australia ar putea constitui o amenințare majoră pentru pacea regională, acuză China.

”Sistemul Typhon modular capabil să lanseze rachete polivalente SM-6 cu o rază de acțiune de 500 de kilometri, care au de fapt rolul de rachetă balistică cu rază scurtă, precum și rachete de croazieră Tomahawk cu o rază de acțiune de 1.600 de kilometri. Ambele rachete pot transporta focosul termonuclear W80”, susțin oficialii chinezi citați de eurasiantimes.

Pe măsură ce tensiunile continuă să escaladeze, Statele Unite și China se confruntă cu provocări majore în menținerea stabilității regionale.

SUA, China și aliații lor sunt implicați într-o competiție strategică intensificată. Decizia SUA de a înarma și sprijini partenerii regionali, ca Japonia și Australia, rămâne o mișcare crucială în prevenirea dominației chineze.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel