BBC: Baza aeriană Mihai Kogălniceanu din România, pe cale să devină cea mai mare bază NATO din Europa, depășind Ramstein din Germania

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Șase aeronave Eurofighter Typhoon ale Forțelor Aeriene Regale Britanice (RAF) au aterizat luni, 25 martie 2024, în Baza 57 Aeriană de la Mihail Kogălniceanu din județul Constanța. Sursa Foto: MApN.
Șase aeronave Eurofighter Typhoon ale Forțelor Aeriene Regale Britanice (RAF) au aterizat luni, 25 martie 2024, în Baza 57 Aeriană de la Mihail Kogălniceanu din județul Constanța. Sursa Foto: MApN.

Baza Aeriană Mihai Kogălniceanu din România, numită după un sat din apropiere care onorează un politician liberal din secolul al XIX-lea, este pe cale să devină cea mai mare bază NATO din Europa, depășind Ramstein din Germania, se precizează într-un articol publicat de BBC unde este descrisă importanţa prezenţei militare occidentale pe teritoriul României.

Potrivit BBC, această mișcare vine ca un răspuns la justificarea liderului rus Vladimir Putin pentru războiul din Ucraina, având ca justificare ca NATO se apropie de flancul european al Rusiei. Prezența sporită a NATO în România este un răspuns direct la războiul la scară largă, aflat acum în al treilea an.

Baza Mihai Kogălniceanu va găzdui în curând o escadrilă de avioane românești F-16, achiziționate recent din Norvegia, precum și drone MQ-9 Reaper. În plus, un oraș militar este în curs de dezvoltare pentru a găzdui militari din cadrul forţelor terestre, aeriene și navale ale NATO din 32 de țări, potrivit BBC.

BBC l-a intervievat pe pilotul Royal Air Force (RAF), locotenentul Charlie Tagg, care se află la a treia și ultima sa misiune la baza Mihai Kogălniceanu.

"Există o prezență americană mult mai mare aici, mult mai multă infrastructură, cazare, oameni și echipamente", a remarcat pilotul britanic.

Avion de luptă Eurofighter Typhoon dislocat la Mihail Kogălniceanu. Foto: MApN.

Potrivit lui Tagg, invazia Rusiei în Ucraina a modificat atât zonele pe care le survolează, cât și poziția strategică a misiunii. În timpul ultimului său turneu în 2021, piloții de vânătoare NATO au zburat mult deasupra apelor internaționale din Marea Neagră. Cu toate acestea, acum se limitează la zona de 12 mile marine deasupra apelor teritoriale române și bulgare "pentru a evita neînțelegerile, situațiile de escaladare cu rușii".

"Anterior, eram aici pentru a descuraja orice agresiune rusă. Acum este mai mult ca o reasigurare pentru alte țări NATO, cum ar fi România, că suntem aici și suntem dispuși să ne apărăm."

De la sosirea sa nu a existat niciun apel pentru interceptarea unui avion rusesc, spune el, deși au existat în misiunile anterioare, deasupra Mării Baltice.

Deși avioanele NATO evită întâlnirile inutile cu rușii, au existat două incidente cunoscute deasupra Mării Negre. În septembrie 2022, un pilot rus a înțeles greșit o comandă de la sol și a ratat la limită doborârea unui avion britanic de culegere de informații cu un echipaj de până la 30 de persoane, aminteşte BBC.

În martie 2023, o dronă americană MQ-9 Reaper, pilotată din România, a fost doborâtă deliberat de un avion rusesc SU-27 "Flanker", deasupra apelor internaționale.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel