La acest moment, forțele armate ale SUA din Europa numără aproximativ 65.000 de militari și personal auxiliar.
O brigadă de tancuri a armatei SUA, prezentă în Europa pe bază rotațională, costă anual cu aproape 70 de milioane de dolari mai mult decât dacă forțele americane ar avea baze permanente.
Informațiile, cuprinse într-un raport al AtlanticCouncil, vin în contextul în care dezbaterile privind forma viitoare a misiunii SUA în Europa se vor intensifica în noul mandat al președintelui ales Donald Trump.
Pe baza datelor Armatei SUA, analiza comparativă între costurile bazelor rotaționale și cele permanente relevă economii mari pentru brigăzile blindate din Europa permanente în străinătate.
Trupele americane desfășurate prin rotație în Europa ajung la nivelul lor maxim de eficiență operativă tocmai atunci când rotația lor de nouă luni se termină și trupele sunt înlocuite de brigăzi noi. ”Majoritatea cunoștințelor dobândite și a rețelelor dezvoltate sunt pierdute”, notează profesorul de la Army War College, John Deni, cel care a efectuat analiza pentru think tank-ul Atlantic Council.
Ce ar însemna pentru SUA trecerea la baze permanente
Exercițiu NATO la care participă și Armata SUA - Sursa: U.S. Army Europe and Africa / facebook
Costul total pentru rotația de nouă luni a unei brigăzi blindate este de 1,14 miliarde de dolari, cu aproximativ 70 de milioane de dolari mai mult decât costul staționării permanente ale aceleiași unități în Germania sau Polonia, se arată în raport. Pe parcursul unui deceniu, costurile ajung la aproximativ un miliarde de dolari.
Cauzele pentru costul mai mare al bazelor rotaționale includ cheltuielile de mutare a trupelor și echipamentului acestora din porturile din Statele Unite în Europa, împreună cu pregătirea înainte de desfășurare, care durează aproximativ 4 luni.
Rotațiile forțelor SUA au crescut în intensitate după anexarea ilegală a Crimeei de către Rusia în 2014, dar mai ales după începutului războiului Rusia-Ucraina aflat în desfășurare din februarie 2022.
Următoarea administrație Trump va reevalua misiunea Comandamentului European al SUA.
Un aspect care a determinat impulsul lui Trump din primul său mandat de a retrage forțele din Germania a fost tensiunea politică cu Berlinul, cauzată de investițiile infime ale Germaniei în apărare.
Lucrurile s-au schimbat radical de atunci, Germania pare să fi înțeles pericolul și investește masiv , dar nu este clar dacă Trump va fi mulțumit de recentele creșteri ale cheltuielilor pentru apărare ale Germaniei.
Un alt factor care ar putea interveni în cântărirea opțiunilor este potențiala amenințare reprezentată de China și competiția pentru resursele militare din Pacific, mai ales că linia dură anti-China care îl consiliază pe Trump susține că țările europene ar trebui să-și asume mult mai mult din povara securității pe continent, astfel încât SUA să se poată concentra asupra Chinei.
Baza aeriană Mihai Kogălniceanu din România, pe cale să devină cea mai mare bază NATO din Europa
Trupe americane la Mihail Kogălniceanu (MK)
La Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu se află în prezent aproximativ 4.000 de militari americani, în sistem de rotație. Americanii se află la Kogălniceanu din 1999 iar de atunci și-au mărit treptat prezența.
Baza 57 Aeriană de la Mihail Kogălniceanu trece printr-un amplu proces de modernizare, care se va întinde, în etape, pe o perioadă de 20 de ani.
În contextul în care e estimat ca la finalizarea proiectului baza va putea găzdui aproximativ 10.000 de militari, lucrările demarate sunt de anvergură, MK urmând să devină o bază militară de referință pentru forțele NATO din Europa, mai mare chiar decât Ramstein din Germania.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News