Baza de la Mihail Kogălniceanu e critică din punct de vedere strategic, ea fiind amplasată în apropiere frontul ucrainean, fiind la doar 100 kilometri de Insula Șerpilor și circa 350 kilometri de Crimeea.
Poziționarea MK este unică în Flancul Estic, oferind forțelor Aliate un mix excelent de infrastructură, stabilitate politică și poziție geografică.
Facilitățile strategice găzduite în bazele militare de pe teritoriul României, precum forțele americane staționate în sistem rotațional în Baza 57 Aeriană de la Mihail Kogălniceanu sau sistemul antirachetă Aegis Ashore instalat în Baza 99 Deveselu, care este integrat în sistemul antirachetă al NATO, reprezintă dovezi clare ale angajamentului comun româno-american pentru securitatea colectivă aliată.
Modernizarea și extinderea Bazei 57 Aeriane de la Mihail Kogălniceanu, cu o investiție a Guvernului României de peste 2,5 miliarde de euro, va transforma această locație într-un hub strategic regional pentru NATO, capabil să găzduiască până la 10.000 de militari români și aliați. Investiția României este structurată pe 20 de ani, cu aplicare în patru etape.
Prezența forțelor americane pe teritoriul României, susținută de investițiile semnificative în infrastructura de apărare, întărește securitatea regională și descurajează amenințările externe.
În acest moment, în România sunt dislocați, în total, peste 1.700 de militari ai SUA, în principal la Mihail Kogălniceanu - unde se află în jur de 1.500 de militari americani, Deveselu și Câmpia Turzii.
Ministrul român de externe, Emil Hurezeanu, a ținut să precizeze importanța României atât pentru securitatea statelor europene din NATO, cât și pentru securitatea directă a Statelor Unite:
- Avem relații solide cu SUA cu cel puțin două baze importante (Deveselu și Mihail Kogălniceanu) cu o prezență americană și la Câmpia Turzii, a mai precizat Hurezeanu.
- Orice proiecție de putere a Statelor Unite trebuie să existe în afara Statelor Unite. Cu bazele din Virginia, nu te aperi așa cum reușești cu Baza de la Rammstein (Germania), cu Baza de la Poznan (Polonia) cu Baza de la Mihail Kogălniceanu, arată ministrul.
Modernizarea istorică a bazei coincide cu achiziția României de avioane F-35
Planurile sunt extrem de ambițioase. Guvernul României a alocat nu mai puțin de 2.5 miliarde de euro pentru modernizarea bazei de la Kogălniceanu.
Modernizarea bazei coincide cu achiziția de F-35 Lightning II. Dacă modernizarea bazei va fi finalizată cam în 2030, primele F-35 ar putea ajunge în țara noastră după 2032.
În total România intenționează să achiziționeze trei escadrile de F-35.
Unde vor fi dislocate aceste e prematur să discutăm, dar aproape sigur că la Borcea, Mihail Kogălniceanu (MK) și Câmpia Turzii.
România a achiziționat 48 de avioane de lupă F-16, iar de curând, Olanda a anunțat că va transfera României o escadrilă de avioane F-16 cu dublă comandă, folosite la Centrul de Instrucție F-16 de la Fetești.
În prezent România deține o escadrilă completă de F-16, dislocată la Borcea, în apropiere de MK. E vorba de 17 avioane F-16 achiziționate din Portugalia, care formează Escadrila 53 Vânătoare, de la Baza 86 Aeriană Borcea.
De asemenea, România a achiziționat încă 32 de avioane F-16 Fighting Falcon din Norvegia, pentru 388 de milioane de euro, sumă care include și pachetul logistic. Prima escadrilă de 16 aeronave norvegiene este deja completă, iar anul acesta vor ajunge și avioanele pentru cealaltă ”escadrilă norvegiană”.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News