Bayraktar Akinci, cea mai nouă dronă a Forțelor Aeriene Turce, a efectuat o misiune de recunoaştere deasupra Siriei

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:

O dronă Bayraktar Akinci, cel mai nou UAV dezvoltat de industria turcă de apărare, a fost observată deasupra Siriei. O fotografie cu imaginea acestuia a fost publicată, pe 22 septembrie, pe contul de Twitter Clash Report. Putem susţine că sursa care a publicat aceste informaţii este una de încredere, deoarece Clash Report este un portal de informaţii din Turcia care a devenit cunoscut după ce în anul 2020 a prezentat imagini şi materiale video cu momentul în care dronele Bayraktar TB2 distrugeau în Libia mai multe sisteme antiaeriene Pantsir-S1.

Zborul unei drone Bayraktar Akinci în spaţiul aerian al Siriei reprezintă o premieră, cel puţin până acum. Nu a trecut nici măcar 1 an de la prezentarea sa oficială și de la utilizarea sa de către Forțele Aeriene Turce, iar drona execută deja o misiune deasupra Siriei.

Atât cât ne permite calitatea imaginii, putem observa că drona nu este înarmată. Acest lucru poate sugera că misiunea pe care o efectua era una recunoaștere sau de supraveghere.

Bayraktar Akinci este cea mai nou drona dezvoltată şi produsă în serie de industria turca de apărare. Aceasta este echipat cu un radar AESA [Active Electronic Scaned Array]. Drona dispune de un sistem de comunicații prin satelit [SATCOM] și de un sistem ISTAR+C3 - ceea ce înseamnă o conexiune directă cu comandamentul turc, fără ca comunicația să treacă prin sateliți străini sau țări terțe.

Capacitățile de luptă ale dronei nu sunt de ignorat. Aceasta poate transporta toate tipurile de rachete aer-aer dezvoltate de industria turca de apărare, precum și alte rachete de concepție occidentală. Akinci poate fi înarmată cu rachete de antiradar (n.r. dedicate distrugerii sistemelor radar) sau cu rachete aer-sol. Drona  dispune şi de un sistem integrat de război electronic.

În timpul unei misiuni de luptă, drona Akinci poate fi înarmată suplimentar cu bombe ghidate prin GPS. Două motoare Ivchenko-Progress Motor Sich AI-450T, dezvoltate de industria aeronautică din Ucraina, propulsează drona Akinci

Acestea îi garantează o viteză maximă de 361 km/h și o viteză de croazieră de cel puțin 240 km/h. Cea mai bună altitudine de operare a dronei este puțin peste 9.000 de metri, deși poate zbura la peste 13.000 de metri. Cu un rezervor plin de combustibil, drona parcurge 7.500 km.

În prezent, 12 astfel de drone (șase aparate de tip AKINCI-A și șase de tip AKINCI-B) sunt operate de Forţele Aeriene Turce și se pare că cel puțin una a fost implicată într-o misiune deasupra teritoriului Siriei. 

Primele trei drone de tip A au fost predate în cadru festiv pe 29.08.2021, în prezența președintelui, Recep Tayyip Erdogan, iar următoarele trei pe 03.12.2021. Potrivit declarațiilor firmei producătoare, primele trei drone de tip B au fost livrate forțelor aeriene turce pe 03.08.2022, iar ultimul lot de trei aparate de acest tip pe 24.08.2022.

UAV-ul de atac AKINCI face parte din clasa HALE (High Altitude Long Endurance) și este destinat executării de misiuni de cercetare, supraveghere, obținere de informații IMINT în timp real, precum și de descoperire, identificare, urmărire și distrugere a țintelor atât pe timp de zi, cât și pe timp de noapte.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel