La mijlocul acestei luni, 21 de militari din detașamentul Forțelor Aeriene ale Republicii Moldova au desfășurat în poligonul de la Capu Midia stagiul de pregătire și trageri de luptă cu sistemul S-60, sub îndrumarea instructorilor de la Baza 95 Aeriană Bacău și ia celor din cadrul Statului Major al Forțelor Aeriene.
În cadrul exercițiului, militarii moldoveni au efectuat trageri cu sistemele S-60.
Centrul de presă al MApN amintește că astfel de exerciții se execută încă din 2015, în baza planului de cooperare bilaterală dintre România și Republica Moldova.
Sistemul S-60, o istorie de decenii
Tunul S-60 este utilizat pentru apărarea aeriană cu rază scurtă de acţiune a obiectivelor punctiforme şi de dimensiuni mici, împotriva atacurilor cu avioane pilotate şi fără pilot, iar în caz de necesitate, împotriva ţintelor terestre şi de la suprafaţa apei. Sistemul este compus din complexul radiotehnic de tragere CRT 1M şi 6-8 tunuri automate calibru 57 mm.
Potrivit Forțelor Aeriene Române, acest model de tun a fost introdus în exploatare la sfârşitul anilor 1950, în Uniunea Sovietică, fiind proiectat ca tun special pentru combaterea ţintelor aeriene.
Radarul de tragere şi aparatul de calcul al elementelor de tragere au trecut prin mai multe variante, ultima, cea sub forma complexului radiotehnic de tragere CRT 1M, a apărut la sfârşitul anilor 1970. Sisteme care au la bază acest tun s-au fabricat şi în China şi au fost folosite în conflicte în Vietnam, Irak, Iugoslavia şi în general în Orient.
În România acest sistem a parcurs diferite etape de modernizare, conducerea focului realizându-se cu staţii PUAZO 6, SOT-9, SOT-9A iar în final cu date de la CRT 1M (1 RL-35M).
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News