Bătrânul sistem sovietic de rachete de coastă Utes, construit în stâncile Crimeei, folosit din nou de ruși pentru a lovi Odesa

Ionel Copcea |
Data actualizării: | Data publicării:
Sistem sovietic de rachete de coastă Utes
Sistem sovietic de rachete de coastă Utes

Agenția de presă rusă Tass a informat, pe 10.07.2024, citând o sursă din cadrul structurilor de forță, că trupele ruse au executat un atac asupra unor ținte din portul ucrainean Odesa, cu întrebuințarea complexului de rachete de coastă Utes.

“Armata a utilizat complexul de rachete de coastă Utes pentru executarea unui atac asupra unor ținte din portul Odesa”, a declarat sursa agenției.

Nici agenția și nici sursa acesteia nu au precizat ce ținte au fost vizate de rachetele antinavă ale complexului și nu au furnizat alte detalii referitoare la această temă.

Cert este faptul că, deși reprezentanții militari ruși au păstrat secretul asupra folosirii complexului staționar de rachete din Munții Crimeei, nu este prima dată când acesta este întrebuințat pentru lovirea unor ținte de pe teritoriul ucrainean.

Astfel, pe 18 ianuarie 2024, pe rețelele de socializare au fost publicate imagini cu resturile unei rachete de croazieră antinavă de tip P-35, utilizată de complexul Utes, care au fost descoperite în Ucraina.

Comentariul autorului: Complexul de rachete de coastă Utes a fost instalat în Munții din Peninsula Crimeea în perioada sovietică. Cunoscut sub denumirea de Obiect 100, complexul subteran de rachete a fost construit în stâncă, pentru protecția împotriva armelor nucleare. Acesta include un punct de comandă, facilități de depozitare a rachetelor și ateliere pentru pregătirea acestora pentru lansare.

Inițial, Obiectul 100 a avut două locații, prima fiind amplasată lângă satul Oboronnoye, iar a doua la șase kilometri mai spre est, lângă localitatea Rezervnoye.

După dizolvarea fostei URSS și împărțirea Flotei din Marea Neagră între Rusia și Ucraina, complexul staționar de rachete de coastă Utes a rămas pe teritoriul ucrainean. Ulterior, divizionul de rachete de la Oboronnoye a fost scos din uz, iar divizionul de la Rezervnoye a fost conservat.

În urma anexării ilegale a Peninsulei Crimeea în Federația Rusă, în anul 2014, complexul Utes a fost restaurat de către societatea NPO Mashinostroyenie din Reutov, parte a corporației Armament tactic de rachete și pe baza sa a fost format un divizion de rachete de coastă, care a fost inclus în compunerea Brigăzii 15 Rachete și Artilerie de Coastă, formată la Sevastopol.

Complexul întrebuințează rachete de croazieră antinavă de tip 3M44 Progress, o versiune modernizată a rachetei P-35 sovietice. Aceasta din urmă a fost introdusă în dotarea trupelor în anul 1962 și avea o bătaie de aproximativ 300 de kilometri. Versiunea 3M44, dezvoltată după anii 1970, are o bătaie crescută de aproximativ 460 de kilometri.

Bătaia mai mare a rachetei modernizate este confirmată acum și de loviturile executate asupra unor ținte din regiunea Odesa. Distanța în linie dreaptă dintre Rezervnoye și Odesa fiind de aproximativ 320 de kilometri.

Partea rusă intenționează să modernizeze complexul Utes, care va fi capabil să utilizeze rachete de croazieră Onyks și chiar noile rachete hipersonice Zircon. Deși până în prezent Ministerul rus al Apărării nu a luat o decizie finală în acest sens, probabil că războiul din Ucraina și situația dezvoltată ulterior în zona Mării Negre a convins decidenții de necesitatea unui astfel de demers.  

           

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel