,,Azi am votat în Plenul Camerei Deputaților achiziția Sistemelor SIML: un sistem defensiv de rachete sol-nava cu bătaie de până la 300 km.Pentru prima dată în istorie, după episodul "Crimeea", România devine GARANTUL securității întregii Europe si NATO pe amenințări strategice ce pot fi generate din cel mai mare "portavion" din Marea Neagră și Federația Rusă; din peninsula Crimeea, din bazinul Mării Negre.Lucrăm din plin cu partenerii NATO pe controlul aerian, prin escadrilele noastre F-16 /Mig21 și bazele Borcea și Mihail Kogălniceanu'', a precizat Bogdan Rodeanu, pe pagina să oficială de Facebook.
Deputatul a menționat că sunt așteptate, pentru instalare, primele interceptoare Patriot și că va fi lansat, în curând, procedura pentru Shorad VShorad.
,,Așteptăm pentru instalare primele interceptoare Patriot și vom lansa, în curând, procedura pentru Shorad VShorad.Putem fi mândri că suntem români. Țara noastră va asigura și va garanta stabilitatea și securitatea unui întreg continent. Securitatea Europei, dar și a unei Alianțe: NATO - de aici, de pe Flancul de Est'', a mai spus Bogdan Rodeanu.
Amintim că, la începutul acestei luni, Senatul României a aprobat proiectul de lege al Guvernului privind realizarea "Capabilităţii de luptă împotriva navelor de suprafaţă" aferentă programului de înzestrare "Sistem de instalaţii mobile de lansare rachete antinavă" (SIML), sau cunoscut mai scurt sub denumirea de baterii de coastă.
Este vorba despre sisteme Naval Strike Missile (NSM) dezvoltate de Raytheon și Kongsberg Gruppen. Decizia României de a achiziționa astfel de sisteme a stârnit controverse și critici din partea unui alt producător, concernul francez MBDA, după ce în luna august a anului trecut, Ministerul Apărării Naționale a decis să anuleze procedura de achiziție pentru sistemele de instalații mobile de lansare a rachetelor anti-navă (SMIL) alegând varianta negocierii guvern-la-guvern (G2G).
La vremea respectivă, era anunțat faptul că în urma analizei documentelor de program, a reieșit că singurul sistem de instalații mobile de lansare rachete anti-navă modern, testat și livrat către forțele armate aliate, complet operațional, este sistemul bazat pe racheta Naval Strike Missile (NSM).
Potrivit MApN, costul programului este estimat la 286 milioane USD, fără TVA, urmând ca valoarea exactă să fie stabilită în urma derulării procedurii de achiziție.
România va achiziționa patru instalații
În ceea ce privește achiziția, conform cerințelor Forțelor Navale, parametrii SIML trebuie să permită îndeplinirea misiunii de descurajare, neutralizare sau distrugere a navelor de suprafață adverse, dar și de apărare a căilor de comunicații maritime proprii.
SIML care va fi achiziţionat include patru instalaţii mobile de lansare, platforme de comandă-control-comunicaţii, platforme de transport şi încărcare-descărcare, senzori, suport logistic iniţial, mentenanţă şi echipamente de testare, echipamente criptografice şi cu regim special, asistenţă de specialitate, instruirea personalului la toate nivelurile necesare, implicit folosirea în luptă, echipamente de instruire, precum şi baze de date specifice SIML.
De asemenea, vor fi achiziţionate produsele şi serviciile necesare constituirii unei capacitaţi de producţie şi realizare a mentenanţei pentru sisteme din înzestrarea Forţelor Navale Române, prin cooperare tehnologică şi industrială aferentă acestei capabilităţi.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News