Documentul a fost publicat de ministrul Apărării Mariusz Blaszczak fix înaintea alegerilor parlamentare, în care principalul concurent pentru partidul Lege şi Justiţie, aflat în prezent la guvernare, este Platforma Civică - formațiunea politică care a adoptat documentul de apărare, în 2011, când premier era Donald Tusk.
Potrivit ministrului apărării, planul de acțiune al forțelor armate, aprobat de șeful de atunci al Ministerului Apărării, Bogdan Klich, prevedea că apărarea independentă a țării (fără sprijin din partea aliaților n.r.) va dura maximum două săptămâni, iar în șapte zile inamicul va ajunge pe malul drept al Vistula. Documentele arată clar că orașele Lublin, Rzeszów și Łomża ar fi putut fi un Bucea polonez”, a spus Blaszczak, citat de TVP.
Harta Polonia, apărarea pe Vistula / captură video
O posibilă retragere a forțelor armate poloneze peste râul Vistula ar însemna pierderea a 40% din teritorii și predarea acestora în fața forțelor inamice care avansează pentru ocupare fără a lupta efectiv.
Totuși, mai mulți politicieni polonezi pun sub semnul întrebării autenticitatea documentului. ”Nici un polonez nu ne-ar permite să renunțăm măcar la un metru pătrat de teritoriu. Nimeni cu bun simț nu ar face și nu va face astfel de lucruri”, a argumentat deputatul din Partidul Popular Polonez, Jarosław Rzepa.
„Strategia de apărare 2011”
Blindate ale armatei poloneze /facebook, 17 Wielkopolska Brygada Zmechanizowana
În discursul său, Mariusz Blaszczak a combătut mai multe puncte prezente în planul de apărare convenit în 2011, care a fost elaborat în cazul unei invazii a trupelor ruse în Polonia.
Astfel, potrivit documentului, în caz de ostilități, forțele armate „își vor apăra teritoriul terestru, spațiul aerian și apele teritoriale pentru a întârzia cât mai mult ritmul operațiunii ofensive a inamicului și pentru a opri atacul acestuia asupra frontierelor în zona râurilor Vistula și Wieprz.”
La una dintre etape, după „retragerea în perimetrul strategic, principalele eforturi vor fi îndreptate spre oprirea ofensivei inamicului și menținerea capetelor de pod de pe malul drept al Vistulei, precum și asigurarea primirii trupelor aliate NATO”.
Se indică indirect că, la nivelul anului 2011, forțele NATO aveau nevoie de până la 14 zile pentru a desfășura un contingent militar internațional pe teritoriul Poloniei și a începe rezistența la invazia rusă. În acest moment, armata poloneză trebuia să rețină prin forțe proprii inamicul, câștigând timp.
Este de remarcat faptul că, judecând după inscripțiile de pe pagina de titlu, deja în 2013, clasificarea ca „top secret” a fost eliminat din acest document. O posibilă explicație pentru aceasta poate fi schimbările de doctrină și crearea unei noi strategii de apărare.
De asemenea, mai trebuie adăugat că pentru a evalua corect o astfel de strategie militară este necesar să se înțeleagă contextul și momentul în care a fost încheiată. În 2011, armata poloneză se afla într-o situație foarte dificilă și avea o capacitate de luptă mult mai redusă decât există în prezent. În consecință, strategii militari polonezi au folosit resursele disponibile pentru planificare.
Prawo i Sprawiedliwość będzie broniło każdego skrawka Polski! ????????#BezpiecznaPolska pic.twitter.com/tV12dAUXji
— Prawo i Sprawiedliwość (@pisorgpl) September 17, 2023
Varșovia în 5 zile
De menționat, de asemenea, că în timpul simulării unor operațiuni similare de luptă din 2020 în cadrul exercițiilor de stat major „Zima-20”, s-au obținut rezultate dezamăgitoare.
Publicațiile poloneze susțin că în a cincea zi a conflictului virtual „inamicul era pe linia Vistulei, se duceau bătălii pentru Varșovia, porturile strategice erau blocate sau capturate”. Ca urmare a exercițiilor de comandă și de stat major, forțele aeriene și marina poloneze au fost distruse în ciuda sprijinului NATO.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News