Bătălia ultimelor generații de avioane: F-35 vs. Su-57. Rușii ar fi doborâți de americani înainte să știe ce i-a lovit

Darius Muresan |
Data actualizării: | Data publicării:
Photo source: SSBCrackExams
Photo source: SSBCrackExams

F-35 Lightning II și Sukhoi Su-57 rus sunt ambele avioane de vânătoare stealth de generație a cincea, dar se deosebesc semnificativ în ceea ce privește capabilitățile și mai ales nivelul de producție.

F-35 e cu adevărat impresionant. Recent F-35 a atins borna incredibilă de 1.000 de avioane aflate în serviciul diferitelor forțe armate.

Deși Su-57 a fost primul avion stealth al Rusiei și reprezintă un salt tehnologic pentru Moscova, avionul a fost produs în cantități limitate din cauza problemelor de producție, în special a motoarelor, dar și din cauza sancțiunilor.

Având în vedere că resursele Rusiei sunt concentrate pe conflictul din Ucraina, extinderea producției de Su-57 pare improbabilă azi.

Când SUA au introdus în serviciu pentru prima dată F-22 Raptor, acum mai bine de 25 de ani, platforma reprezenta singurul avion de generație a cincea din lume. Superioritatea aeriană a Americii a rămas neegalată timp de mulți ani, în timp ce alte țări încercau să dezvolte propriile contramăsuri de generație a cincea.

Astăzi, Rusia și China au propriile avioane avansate, Su-57 și Chengdu J-20. Deși J-20 este considerat un adversar formidabil pentru F-35 Lightning II, Su-57 e considerat însă inferior.

 

Într-o confruntare F-35 ar doborî un Su-57 fără ca rușii să realizeze ce i-au lovit

 

2. Avion de l... (f-35-sua_03643700.jpg)

Avion de luptă american de generația a 5-a, F-35 Lightning II. Foto: Lockheed Martin

Maya Carlin e expertă și analist pe zona de defense publicist în mai multe reviste internaționale, inclusiv National Interest, unde semnează un text despre o comparație între F-35 și Su-57. 

Aceasta amintește că Su-57 al Rusiei a fost inițial conceput în timpul Războiului Rece, când URSS a încercat pentru prima dată dezvoltarea un avion de vânătoare de generație următoare. Programul I-90 a fost creat pentru a dezvolta un succesor pentru MiG-29 și Su-27. Totuși, după destrămarea Uniunii Sovietice, proiectul a fost amânat mulți ani. Primul avion de generație a cincea al Rusiei a fost introdus în serviciu abia în 2020! Ca să nu mai vorbim de faptul că primul prototip s-a prăbușit.

Rușii s-au lăudat de mai multe ori cu faptul că Su-57 era capabil să angajeze și să distrugă o gamă largă de ținte terestre, aeriene și maritime.

Indiferent de capabilitățile reale ale Su-57, ele reprezintă mult prea puțin pentru a fi o amenințare serioasă pentru SUA și F-35.

În ciuda a ceea ce susține Rusia despre faptul că Su-57 este cel mai performant avion de generație a cincea, Su-57 ar avea dificultăți majore în fața unui F-35 în cazul unei confruntări. 

Sursa citată precizează că totuși, în cazul unei confruntări, deși Su-57 are o viteză mai mare față de F-35, tehnologia stealth mult mai avansată a F-35 îi permite avionului american să detecteze și să angajeze țintele înainte de a fi văzut.

Cu alte cuvinte rușii ar fi doborâți înainte să își dea seama ce i-au lovit.

3. Su-57 ruse... (su_57_nou_93778000.jpg)

Su-57 rusesc, avion de generația a 5-a. Foto: Ministerul Apărării de la Moscova

Iar Su-57 pare condamnat să rămână un avion produs în număr mic. Pe măsură ce Rusia continuă să-și concentreze resursele asupra invaziei sale în curs din Ucraina, orice alocare suplimentară de fonduri pentru a produce mai multe Su-57 este improbabilă.

Datorită problemelor de producție și a sancțiunilor occidentale ce afectează capacitatea tehnologică a echipamentelor militare, o creștere bruscă a producției de Su-57 este puțin aproape imposibilă.

CITEȘTE ȘI: Su-57 rusesc, lovit la sol. Ucraina a reușit să distrugă primul Su-57, cel mai performant avion de luptă al aviaţiei ruse (Foto)

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel