„Bătălia podurilor” din regiunea rusă Kursk continuă (Foto/Video): Forţele ucrainene pentru Operaţii Speciale, o nouă misiune de sabotaj vizează infrstructura militară rusă

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:
Echipament rusesc în raza de acțiune a unui UAV de recunoaștere ucrainean, august 2024. Sursa foto: Militarnyi/SOF ucrainean.
Echipament rusesc în raza de acțiune a unui UAV de recunoaștere ucrainean, august 2024. Sursa foto: Militarnyi/SOF ucrainean.

O unitate a Forțelor ucrainene pentru Operații Speciale (FOS) a distrus un nou pod plutitor de pontoane pe care trupele ruse l-au construit recent în regiunea Kursk. Operatorii Regimentului 8 al Forțelor pentru Operații Speciale au descoperit și distrus șapte unități de echipament inamic: cinci poduri de pontoane PPS-84 pe șasiu de camion KrAZ-255 și alte două camioane.

Convoiul a fost lovit mai întâi cu sisteme de artilerie, după care vehiculele abandonate au fost căutate de operatorii de sisteme fără pilot care au folosit drone FPV.

Youtube video image

O unitate de trupe ruse a fost implicată în construirea unei puncte de trecere a râului Seim în apropierea satului Zvane din regiunea Kursk. Cu toate acestea, datorită localizării la timp, operațiunea rusă a fost dejucată.

Locul unde a fost lovit convoiul a fost geolocalizat pe malul drept controlat de Rusia, la doi kilometri de trecerea distrusă.

Forțele ucrainene folosesc de mai bine de două săptămâni sisteme de rachete HIMARS fabricate în SUA pentru a distruge poduri de pontoane și alte echipamente militare ruseşti aflate în regiunea rusă Kursk. Toate aceste atacuri au ca scop paralizarea lanţului logistic rusesc, în contextul desfăşurării de către forţele ucrainene a unei incursiuni transfrontaliere care a luat prin surprindere Rusia.

Oficialii ruși au declarat anterior că Ucraina a deteriorat sau distrus cel puțin trei poduri peste râul Seim de când Kievul a lansat un asalt major în vestul Rusiei pe 6 august, avansând până la 28-35 de kilometri (39,15 mile).

Michael Clarke, editorialist al postului britanic SkyNews, a numit, în urmă cu două săptămâni, acțiunile forțelor armate ucrainene o „bătălie a podurilor”.

„Se pare că începe o bătălie a podurilor”, a spus analistul, subliniind că, după atacurile forțelor armate ucrainene, Rusia are la dispoziție doar o trecătoarea formată din pontoane pentru a desfășura trupele.

Acest pod de pontoane are dezavantaje, deoarece capacitatea să este limitată, și este o țintă uşoară pentru trupele ucrainene, notează cercetătorul.

Evoluția evenimentelor din regiunea rusă Kursk, dar și regiunea ucraineană Donbas, va fi determinată nu de factori militari, ci de cei politici, consideră generalul australian în retragere Mick Ryan. 

Analiștii din Occident speculează cu privire la obiectivele operațiunii de la Kursk și la modul în care Vladimir Putin va alege să răspundă.

La 6 august 2024, Forțele Armate ale Ucrainei (AFU) au surprins pe mulți organizând o incursiune surpriză în regiunea Kursk din Rusia, aducând lupta pe teritoriul rus. Porțiunea de frontieră pe care a avut loc incursiunea era slab apărată, în mare parte de recruți și grăniceri de la Serviciul rus de frontieră.

Destul de repede, forțele ucrainene au reușit să asigure un cap de pod și, până la 9 august, au capturat orașul Sudzha, împreună cu o serie de așezări mai mici. La 10 august, un grup de sprijin rusesc a atacat Sudzha dinspre est și, deși inițial a reușit să recucerească ceva teren, a fost respins până la 16 august. Între 16 și 19 august, progresele Ucrainei au fost considerabil mai lente.

La 20 august, Forțele Armate ale Ucrainei au fost împinse înapoi din jurul Belitsa și Bol'shoe Soldatskoe, dar au realizat câștiguri substanțiale în flancul de nord și câștiguri mai mici în flancul de vest. Cel mai recent raport, publicat la 21 august, preciza că Ucraina controla între 815 km2 și 1 250 km2 de teritoriu.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel