Bătălia de la Soledar ilustrează avantajul pe care îl are artileria rusă: Ucraina are nevoie de mai multe arme occidentale, în special de tancuri

DefenseRomania Team |
Data publicării:

Bătălia de la Soledar ilustrează avantajul pe care Rusia continuă să-l deţină în artilerie şi putere de foc în general şi confirmă nevoia Ucrainei de a primi mai multe arme occidentale, cu toate că armata ucraineană va avea de gestionat complicaţii logistice în operarea şi întreţinerea diferitelor tancuri şi blindate promise de NATO, conform evaluării unor experţi citaţi în articole publicate de agenţiile AFP şi EFE.

Publicitate

Armatele rusă şi ucraineană revendicau vineri fiecare controlul asupra oraşului Soledar din estul Ucrainei, care împreună cu oraşul învecinat Bahmut este scena unor lupte crâncene, descrise de un consilier al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski drept cele mai sângeroase de la începutul invaziei ruse.

Evoluţia luptelor de la Soledar şi Bahmut arată clar că Rusia încă este capabilă să concentreze masiv putere de foc pe o singură direcţie şi să continue lupta în pofida marilor pierderi umane în rândul propriilor trupe, remarcă Mikola Bielieskov, analist militar în cadrul ONG-ului 'Come Back Alive'.

Potrivit soldaţilor ucraineni, mercenarii ruşi din gruparea Wagner, implicată substanţial în bătălia de la Soledar, atacă acum poziţiile ucrainene în mici grupuri în valuri succesive. Cei din primul val, mai puţin pregătiţi, sunt adesea ucişi în luptă, dar reuşesc să detecteze poziţiile adversarului şi să-l epuizeze; urmează al doilea val, format din soldaţi mai bine instruiţi şi mai capabili să neutralizeze trupele ucrainene.

Această tactică a ''valurilor umane'' arată că Rusia nu mai mizează la fel de mult pe artilerie ca în etapele anterioare ale războiului pornit împotriva Ucrainei şi că este dispusă în schimb să piardă un mare număr de soldaţi în atacuri conduse de infanterie.

''Ştiam că în Rusia viaţa are puţină valoare, dar ne surprinde totuşi până unde au ajuns'', spune Oleksii Melnik, un fost responsabil militar ucrainean. Conform acestuia, confruntată cu această tactică a trupelor ruse, cele ucrainene se văd obligate să contraatace cu infanteria sau cu trupele speciale, ceea ce conduce de asemenea la pierderi umane semnificative în rândul soldaţilor ucraineni, alternativa fiind retragerea.

Comentând în dezbaterea dacă ar mai avea sens ca armata ucraineană să apere în continuare zona Bahmut-Soledar, Melnik crede că este greu de tras o concluzie, iar pentru aceasta liderii ucraineni trebuie să decidă dacă preţul în vieţi omeneşti ale soldaţilor merită plătit.

Cât despre operaţiunile contraofensive, însuşi şeful Statului Major al armatei ucrainene, generalul Valeri Zalujnîi, a declarat că pierderile suferite în timpul recuperării teritoriilor pierdute pot fi mai mari decât cele provocate de apărarea lor.

Prin urmare, deşi Ucraina a primit o mare cantitate de arme occidentale de când a început invazia rusă, acestea rămân insuficiente, iar lipsa tancurilor din acest ajutor militar îşi arată acum efectul în luptele de Bahmut şi Soledar.

''Situaţia este foarte dificilă, echipamentele se defectează'' şi muniţiile sunt insuficiente, se plânge un comandant tanchist ucrainean intervievat pe front de France Presse.

''Nu avem piese de schimb pentru întreţinerea tancurilor şi şenilele se rup, aşa că atunci când brigada noastră de întreţinere vede tancuri care au fost lovite ia de pe ele tot ce trebuie'', mai spune militarul ucrainean, lângă un vechi tanc sovietic T-64, un model modernizat de Ucraina şi care înaintea invaziei ruse era majoritar în stocul de circa 900 de tancuri al armatei ucrainene.

Ucraina a mai primit de atunci din partea ţărilor europene, în special din Polonia, circa 300 de tancuri T-72, de asemenea un model sovietic aflat în dotarea armatei ucrainene, şi în plus a capturat în luptă sute de tancuri de toate tipurile folosite de armata rusă (T-62, T-64, T-72, T-80, T-90).

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel