Bătălia de la Kursk. Cea mai mare confruntare de tancuri din istorie

Darius Muresan |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV

La Kursk, Armata germană a încercat să închidă forțele sovietice într-o capcană și să distrugă Armata rusă prinsă la mijloc, întorcând decisiv războiul din Est din nou în favoarea Germaniei după dezastrul de la Stalingrad. Dar nemții au întâmpinat o rezistență aprigă.

Operațiunea „Citadela” cunoscută și ca Bătălia de la Kursk, era programată în prima parte a lunii mai, rușii neavând posibilitatea să își refacă trupele.

Deși a primit sfaturi să pornească operațiunea, Hitler a decis să o amâne de mai multe ori, sperând la îmbunătățirea forțelor terestre prin dotarea cu noile tancuri Panther a căror  producție era în desfășurare și care trebuiau să substituie tancurile Tiger, tancuri pentru care costurile de construcție erau enorme. Obiectivul era să încercuiască și să distrugă trupele sovietice.

Pe 4 iulie, în ajunul atacului, încrederea germanilor e uriașă și e datorată de noile Panther și de superioritatea tancurilor Tiger. În primele ore ale zilei de 5 iulie începea atacul. 

Forțele germane din aproapiere de Kurs numărau peste 900.000 de soldați, 10.000 de tunuri, 2.700 de tancuri și 2.000 de avioane.

Tancurile au fost cele care au condus atacul. 

Panther, pentru prima oară în acțiune

Noile Panther, un răspuns la devastatoarele tancuri sovietice T-34, își demonstrează rapid superioritatea împreună cu tancurile Tiger. 

(w670)

Tunul de mare viteză, blindajul înclinat și gros, mobilitatea, toate acestea erau avantaje enorme care păreau foarte eficiente.

Bătălia începe cu dreptul pentru germani iar armata de sud a mareșalului Erich von Manstein, care are majoritatea tancurilor Tiger și toate noile Panther, înaintează aproape 16 km.

Este pentru prima dată când tancurile Panther au parte de acțiune. Puterea lor de foc se dovedește foarte eficientă, dar exista o mare problemă cauzată de graba în care au fost fabricate: cu un motor extrem de puternic și complex, tancurile Panther se stricau mereu. Complexitatea tancurilor Panther făcea aproape imposibilă repararea acestora direct pe teren.

Linia defensivă sovietică

În timp ce fiabilitatea tancurilor era o problemă reală pentru germani, aceștia urmau să descopere și că rușii au multe linii defensive. Întârzierea operațiunii „Citadela” și informațiile obținute de serviciile secrete rusești, au permis Armatei Roșii să se pregătească pentru atacul naziștilor, construind o vastă linie de apărare pentru a respinge atacul. Fortificațiile rusești s-au întins pe mai bine de 200 de km în spatele frontului. Nemții erau nevoiți să-și croiască drumul prin linii defensive bine elaborate, prin tranșee, capcane pentru tancuri, cazemate.

Pe lângă linia de apărare, la Kursk, rușii aveau mai multe trupe, tunuri și tancuri, într-o proporție de 3 la 1. În scene ce amintesc de Primul Război Mondial, rușii erau pregătiți să arunce în luptă tot mai mulți soldați și mașini, încrezători că pot fi înlocuiți.

Prohorovka, cea mai mare luptă cu tancuri

După 6 zile de la începutul operațiunii, pe 11 iulie 1943, armata mareșalului Erich von Manstein a distrus sute de tancuri rusești cu puține pierderi. Nemții erau euforici. Considerau că puterea armatei germane nu putea fi învinsă. Superioritatea armelor și tacticilor germane părea să fi străpuns apărarea sovietică iar drumul către Kursk era deschis. S-au înșelat.

La 12 iulie 1943 are loc cea mai mare luptă cu tancuri pe un singur câmp, aproape de orașul Prohorovka. Tancurile germane sunt din noi depășite numeric de peste trei ori în timp ce zeci de tancuri sovietice au lansat atacul. Pierderile rușilor sunt cumplite. Aproape 200 de tancuri într-o singură zi în timp ce nemții pierd doar cinci.

Chiar dacă germanii doboară o mulțime de T-34 la sud de Kursk, la nord, Armata Roșie lansează o vastă operațiune, cu peste 1.000.000 de soldați și 3.500 de tancuri. 

Indiferent de pierderile uriașe suferite de osvietic, Hitler are senzația că resursele acestora sunt nelimitate. Situația avea să se înrăutățească în momentul în care la sud a apărut o nouă amenințare.

În iulie 1943, forțele britanice și americane debarcă în Sicilia, Italia. Exista pericolul ca Italia, aliata Germaniei, să fie compleșită și învinsă. Hitler e forțat să ia o decizie radicală asupra strategiei și să retragă unități din est. Mareșalul Erich von Manstein e conștient că o asemenea decizie ar periclita succesul la Kursk, dar decizia Fuhrerului este definitivă, considerând un pericol strategic mult mai mare pentru Germania. În fond, Sicilia era mult mai aproape de Berlin decât îndepărtatul Kursk.

(w670)

Operațiunea „Citadela”, anulată

Astfel, operațiunea „Citadela” este anulată. 

La Kursk, germanii au pierdut aproape 57.000 de soldați, față de aproape 178.000 de ruși. Însă tot nu reușesc să își îndeplinească obiectivul.

Mareșalul Erich von Manstein e demis de Hitler martie 1944. După război este condamnat la 18 ani de închisoare pentru crime de război, dar este eliberat după patru ani. Avea să moară în 1973.

Bătălia de la Kursk a fost martora unui război total și devastator. Cu toată superioritatea tehnologică germană, aceștia au fost copleșiți de numărul uriaș al efectivelor sovietice și de decizia lui Stalin de a sacrifica orice e necesar pentru a-i opri.

Germania nazistă nu va mai avansa niciodată în Est.

Bătălia de la Kursk a reprezentat începutul sfârșitului pentru cel de-al Treilea Reich.

Sursă:

National Geographic

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel