Bastion Aerian - 2023. Republica Moldova va organiza exerciţii aeriene cu partenerii pentru a asigura siguranţa liderilor europeni

Anca Murgoci |
Data publicării:
Foto: Maia Sandu @Official Administrația Prezidențială a Republicii Moldova
Foto: Maia Sandu @Official Administrația Prezidențială a Republicii Moldova

Armata Republicii Moldova va efectua, de joi până pe 2 iunie, exerciţii de apărare antiaeriană împreună cu Franţa, Marea Britanie, România şi SUA pentru a asigura securitatea celor aproape 50 de lideri care vor participa joia viitoare la cel de-al doilea summit al Comunităţii Politice Europene (EPC), transmite EFE.

'Instruirea face parte din eforturile coordonate ale instituţiilor din domeniul securităţii şi apărării naţionale necesare bunei desfăşurări a summitului EPC din 1 iunie şi menţinerii măsurilor de securitate şi protecţie pe întreg teritoriul ţării noastre', precizează Ministerul Apărării de la Chişinău.

 

Exerciţiile, denumite 'Bastion Aerian - 2023', se vor desfăşura pentru prima dată în Republica Moldova şi vor implica peste 200 de militari moldoveni, francezi, britanici, români şi americani ce vor 'asigura protecţia antiaeriană a obiectivelor desemnate în contextul summitului'.

 

Un număr de 47 de şefi de stat şi de guvern, dintre care 46 şi-au confirmat deja prezenţa, precum şi preşedinţii Consiliului European, Comisiei Europene şi Parlamentului European, au fost invitaţi la summitul care va avea loc la Castelul Mimi din Bulboaca, la 35 de kilometri de Chişinău.

 

Autoritatea Aeronautică Civilă din Republica Moldova (AAC) a anunţat din februarie că va închide parţial spaţiul aerian în perioada 1 - 2 iunie din cauza summitului. Ministerul Apărării i-a informat pe cetăţenii moldoveni că, de joi până sâmbătă, unităţi de transport militar vor intra în Republica Moldova prin punctul de trecere a frontierei de la Leuşeni şi se vor deplasa la bazele de antrenament de la Chişinău şi Bulboaca. Intenţia Republicii Moldova este de a avertiza cetăţenii cu privire la aceste mişcări, pe fondul războiului din Ucraina vecină şi al tensiunilor cu Rusia în legătură cu teritoriul separatist moldovenesc Transnistria şi cu politica pro-europeană a actualului guvern al fostei republici sovietice.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel