Neutralitatea e un subiect sensibil în Republica Moldova. Dacă procentul pentru integrarea în Uniunea Europeană e majoritar în rândul moldovenilor, o ipotetică aderare la NATO e respinsă. Moscova folosește intens acest narativ pentru a transmite informații false despre conducerea pro-europeană a Republicii Moldova care „târăște țara într-un război” prin apropierea de NATO.
Nimic mai fals în contextul în care vorbim de un stat pe teritoriul căruia se află încă ilegal trupe ruse sub sintagma „de menținere a păcii”. Incompatibilă însă cu Armata Rusiei.
Amenințările la adresa Republicii Moldova au fost reluate de Moscova, prin vocea Mariei Zaharova, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe rus și preluate pe toate portalele de propagandă rusă.
Rușii „văd” avioane F-16 și în Moldova și susțin că „Basarabia e transformată într-o bază militară”
Avioane MiG-29 ale Ucrainei, zburând în tandem cu avioane americane de tip F-16 Fighting Falcon ale SUA. Foto: Defense Express
Astfel, agenția rusă Tass scrie că actuala conducere pro-europeană a Moldovei urmărește o apropiere de NATO și transformă Moldova într-o „bază militară logistică pentru aprovizionarea Ucrainei”. Declarația îi aparține Mariei Zaharova.
Aceasta a mai adăugat că cetățenii moldoveni nu sunt de acord cu politica actuală, inducând eronat ideea că ei sunt de fapt prizonieri ai actualei conduceri.
Conducerea Moldovei, care urmărește o apropiere de NATO, transformă de fapt țara într-o bază logistică pentru aprovizionarea forțelor armate ale Ucrainei, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe, Maria Zakharova.
Publicația rusă de propagandă Vzgyad amintește că la începutul lunii august însărcinatul cu afaceri al R. Moldova la Moscova a fost convocat de MAE rus ca urmare a îngrijorărilor cu privire la rapoarte care indică faptul că avioane F-16 ce vor fi donate Ucrainei vor fi dislocate și vor opera de pe aeroporturile moldovenești.
Un fake news care de altfel e folosit intens și când vine vorba de România. Nu de puține ori presa rusă a anunțat eronat că avioane F-16 ucrainene operează de la Baza 86 Aeriană Borcea, lucru semnalat de nenumărate ori și de DefenseRomania.
Evident este o dezinformare majoră. Singura conexiune pe care o au ucrainenii și F-16 în România, este prezența primilor piloți ucraineni la Centrul de pregătire pentru F-16 de la Borcea unde e și Centrul de pregătire pentru F-16.
R. Moldova a ales Europa și a spus „nu” Rusiei: Maia Sandu și trecerea referendumului
Maia Sandu, președinta R. Moldova, în vizită oficială în Norvegia. Photo source: Maia Sandu @OfficialFacebook
Amintim că luna trecută Maia Sandu a câștigat alegerile prezidențiale din Republica Moldova, obținând un nou mandat cu 55,4% din voturi, în turul al doilea, împotriva contracandidatului pro-rus Alexandr Stoianoglo, care a obținut 44,6%.
Alegerile au fost marcate de o participare semnificativă a diasporei, care a jucat un rol crucial în această victorie. Victoria Maiei Sandu a fost salutată de lideri internaționali, inclusiv de președintele Klaus Iohannis și președintele francez Emmanuel Macron, subliniind sprijinul pentru orientarea pro-europeană a Republicii Moldova.
Totodată, în cadrul unui referendum organizat simultan, cetățenii moldoveni au votat pentru modificarea Constituției în vederea aderării la Uniunea Europeană. Referendumul a trecut la limită, cu 50,07% voturi pentru și 49,93% împotrivă, confirmând intenția Moldovei de a-și continua parcursul european.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News