Ministrul Tîlvăr a confirmat că, până în noiembrie 2023, va fi revizuit planul UE de dezvoltare a capabilităţilor militare.
Obiectivele documentului sunt creșterea producţiei industriei de apărare, securizarea aprovizionării cu materii prime, precum și stimularea inovaţiei în sectorul apărării.
Angel Tîlvăr - Întâlnirea de astăzi (vineri n.r.) a început cu reuniunea Comitetului director al Agenţiei Europene de Apărare (EDA), în formatul miniştrilor apărării (...) la care a participat, pe lângă domnul Borrell, şi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.
Reuniunea Comitetului Director al EDA, în formatul miniştrilor apărării, este un format decizional. Miniștrii apărării au dezbătut documentul de reflecţie elaborat la nivelul EDA privind analiza lecţiilor identificate în urma conflictului din Ucraina şi impactul asupra stabilirii noilor priorităţi în materie de capabilităţi.
Contracararea invaziei Federației Ruse
Foto: Președintele Vladimir Putin
Ministrul român al apărării a subliniat că sprijinul UE acordat Ucrainei (misiuni de asistenţă, achiziţia comună de muniţie şi de capabilităţi) este complementar cu asistența SUA.
România a subliniat necesitatea unei atenţii sporite în ceea ce priveşte regiunea Mării Negre, mai ales în contextul conflictului şi al agresiunii neprovocate a Rusiei împotriva unui stat suveran.
Ultimul punct care s-a discutat - cooperarea UE-NATO. ”Ce şi-a propus Putin, şi anume să producă fisuri în rândul ţărilor democratice şi să micşoreze atenţia şi sprijinul pe care îl acordăm Ucrainei, nu s-a întâmplat”, a remarcat ministrul Angel Tîlvăr.
În privința sprijinului pentru Republica Moldova, ministrul apărării a subliniat importanța susținerii proiectelor care să combată agresiunile hibride ale Rusiei.
”Considerăm că pacea socială şi faptul că încercările Rusiei de destabilizare ale guvernului de la Chişinău au eşuat şi ca urmare a faptului că din punct de vedere economic nu s-a produs acea explozie la care se aşteptau cei care încearcă să influenţeze în mod negativ bunul mers al lucrurilor în Republica Moldova”, mai arată Tîlvăr.
”În apărare se investește, nu se cheltuie”
Foto: Militari americani, din cadrul Batalionului 5, Regimentul Artilerie Apărare Aeriană, discută cu militarii Forțelor Aeriene Române cu privire la capacitățile lansatoare de rachete „Patriot”
Ministrul Tîlvăr a vorbit și despre eforturile țării noastre de a avea o armată care să poată asigura securitatea frontierelor.
”România a înţeles că în apărare nu se cheltuie ci se investeşte şi, iată, situaţia existentă acum dovedeşte că am luat decizii bune atunci când am mărit bugetul la 2% în ultimii 6 ani, iar 2,5%, alocaţi în acest an pentru apărare, ne dau posibilitatea ca, pe lângă echipamentele şi capabilităţile de înaltă tehnologie, pe care le avem acum, să ne putem permite achiziţionarea sau fabricarea altora care să satisfacă aşteptarea cetăţenilor în ceea ce priveşte datoria armatei de a asigura un climat de pace şi de predictibilitate şi stabilitate”, a mai arătat ministrul.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News