Sistemul de supraveghere aeriană al Forțelor Aeriene Române a detectat marți, 14 februarie, în jurul orei 12.30, o țintă aeriană de dimensiuni mici, având caracteristicile de evoluție asemănătoare unui balon meteorologic, care evolua la o altitudine de circa 11.000 de metri în spațiul aerian național, în Sud-Estul României.
”Avem soluții de reacție în fața oricărei situații, ceea ce s-a întâmplat și acum”, a declarat purtătorul de cuvânt al MApN, gen. Constantin Spânu.
”Noi avem spațiul aerian intergrat în cel al NATO”. Autoritățile române au aplicat toate procedurile standard de la momentul detectării obiectului, iar două aeronave MiG-21 LanceR ale Forțelor Aeriene Române din serviciul de luptă Poliție Aeriană sub comandă NATO au decolat de pe Baza 86 Aeriană Fetești, în jurul orei 12.40, fiind direcționate către zona unde a fost semnalată ținta aeriană.
Echipajele celor două aeronave nu au confirmat prezența țintei aeriene, nici vizual, nici pe radarele de bord. Aeronavele au fost menținute în zonă aproximativ 30 de minute, pentru clarificarea deplină a situației aeriene, după care au revenit pe baza aeriană de pe care au decolat.
Forțele Aeriene Române monitorizează permanent, în cooperare cu forțele Aliate, spațiul aerian național și zona din proximitate.
Avalanșa de obiecte zburătoare de deasupra SUA are o explicație: Recalibrarea radarelor NORAD (NYT)
Potrivit publicației NYTimes, incidentul produs de balonul de supraveghere chinez, care a tranzitat teritoriul SUA timp de o săptămână, i-a determinat pe cei de la Comandamentul Nord-American de Apărare Aerospațială (NORAD) să ajusteze sistemul radar pentru a-l face mai sensibil.
Ca urmare, numărul de obiecte detectate a crescut brusc. Cu alte cuvinte, NORAD primește o cantitate mai mare dei informații privind obiectele care zboară deasupra teritoriului SUA.
„Am examinat mai atent spațiul nostru aerian la aceste altitudini, ceea ce a însemnat inclusiv îmbunătățirea radarului. Aceste modificări ar putea explica, cel puțin parțial, creșterea numărului de obiecte pe care le-am detectat în ultima săptămână”, a declarat Melissa Dalton, secretar adjunct al apărării.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News