”În anii 90, făceau 760.000 de bucăți pe an”. Balcanii pot salva Ucraina. În Bosnia și Herțegovina se poate produce muniție pe bandă rulantă

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Forțele armate ucrainene / Ministerul apărării
Forțele armate ucrainene / Ministerul apărării

Occidentul caută muniție pentru Ucraina peste tot pe Glob, dar o potențială sursă de aprovizionare ar putea fi la ”doi pași” de conflict - mai precis în Bosnia și Herțegovina. Dacă facilitățile de producție ar fi modernizate rapid, ar reîncepe să funcționeze la capacitate maximă.

Potrivit unui articol semnat de DW și portalul bosniac SEEbiz.eu, capacitatea industriei de armament din BiH este deosebit de interesantă, iar bazele sale datează din zilele Iugoslaviei.

Ca să pune în perspectivă potențialul industriei de apărare bosniace, trebuie spus că, armata ucraineană are nevoie zilnic de aproximativ 6.000 de obuze de calibru mai mare, în special de 155 mm, pentru a ține piept invaziei ruse.

Fosta Iugoslavie a investit miliarde de dolari în industria de armament, în special în facilități aflate acum pe teritoriul BiH și Serbiei.

Potrivit unor estimări, înainte de destrămarea Iugoslaviei, Bosnia producea aproximativ 51% din toate armele și munițiile din Iugoslavia, care era atunci una din cele mai mari forțe armate din Europa

 

Bosnia chiar are un potențial serios în producția muniției de artilerie tip NATO

Militari ucraineni pregătind obuze de artilerie. Sursa foto: Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei.

În prezent, producția anuală a Bosniei de muniție de artilerie de calibru mare este de aproximativ 38.000 de bucăți, iar în Serbia chiar de aproximativ 42.000 de bucăți, arată analistul militar bosniac Nedžad Ahatović.

Dar potențialul este enorm, spune expertul.

„Dacă adunăm toate munițiile de toate calibrele produse în fabricile de arme bosniace reunite sub marca Pretis, înainte de război, în anii 90, produceau 760.000 de bucăți pe an în funcționare în două schimburi. În același timp, până la 400.000 de piese erau muniție de artilerie”, a declarat Berko Zečević, un expert bosniac în domeniul industriei de apărare.

La rândul său, Jasmin Mujanović, un analist politico-militar din BiH, (într-o postare pe rețeaua de socializare X preluată de portalul croat index.hr) confirmă că totalul capacităților actuale ale industriei militare bosniace sunt „mult mai mari” decât cerințele armatei și ale companiilor de export. Din această cauză, potrivit lui, aproximativ 20 de companii implicate în producția de arme lucrează la doar 10% din capacitatea lor.

„Cu o investiție relativ scăzută în industria de apărare din BiH, aproximativ 100 de milioane de dolari, care ar include modernizarea echipamentelor și raționalizarea și integrarea lanțurilor de aprovizionare, Bosnia și Herțegovina ar putea produce foarte curând mii de obuze de 155 mm pentru Ucraina pe zi, susține Mujanović.

„Cele mai importante companii bosniace sunt probabil BNT, Pretis, Unis Ginex, Binas și Igman. Primele patru produc obuze de artilerie și componentele acestora. Este posibil să fi produs sau produc deja obuzele necesare de 155 mm”, arată expertul. 

Un factor important de care ar trebui ținut seama este costul forței de muncă. „În Franța, de exemplu, costurile ar fi de zece ori mai mari (decât în Bosnia)”, a adăugat el.

 

Muniția bosniacă este deja în Ucraina. Serbia se ține departe de subiect

 

Potrivit klix.ba, armele bosniace au luat deja drumul Ucrainei, via statele mebre NATO care le-au achiziționat în primă etapă. „Pe lângă proiectile de 120 mm de la compania PREZIS Vogošča, au existat și mortiere fabricate la fabrica Nové Travnik”, arată publicația.

Bosnia și Herțegovina nu poate vinde direct arme Ucrainei, întrucât „Sârbii bosniaci, la insistenţele Rusiei şi Serbiei, au obținut o interdicție a exporturilor către Ucraina, în 2015”, mai explică Mujanović.

Pe de altă parte, Serbia se află într-o situație mult mai dificilă decât Bosnia. Țara menține o strânsă cooperare militară și politică cu Rusia, dar în același timp este candidată la aderarea la Uniunea Europeană. Președintele sârb Aleksandar Vučić a condamnat invazia rusă și și-a exprimat sprijinul pentru integritatea teritorială a Ucrainei, dar, în același timp, indiferent de ambițiile UE, a refuzat să se alăture sancțiunilor anti-ruse.

Președintele Vucic a declarat în aprilie 2023 că „Serbia nu a exportat și nu va exporta arme în Ucraina” și nici nu va trimite muniție în Ucraina sau Rusia. Declarația sa a venit după ce agenția de presă Reuters, citând informații din documente scurse de Pentagon, a raportat că Serbia a fost de acord să trimită arme la Kiev sau le-a trimis deja.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel