Kurti a atrage atenția că deși Europa trăiește un război, referindu-se la războiul din Ucraina, un nou război în regiune nu trebuie ignorat.
"Trei din cele patru brigăzi combinate ale armatei sârbe, inclusiv 48 de baze operaționale, sunt staționate în sudul teritoriului, în apropierea graniței cu Kosovo. Amenințarea nu este doar teoretică. Riscul unui nou război este real", a insistat Kurti.
Acesta a vorbit și despre incidentul de la Banjska din septembrie anul trecut, în cadrul căruia un sergent a fost ucis în urma unui atac al unui grup de sârbi înarmați, în timp ce în confruntările care au urmat în și în jurul Mănăstirii Banjska, au fost uciși și trei atacatori sârbi. Kosovo a acuzat Serbia pentru atac, dar Belgradul a negat că ar fi avut vreo implicare.
Responsabilitatea pentru atac a fost preluată de Millan Radoicic, fost vicepreședinte al Listei Sârbe, principalul partid al sârbilor din Kosovo, care se bucură de sprijinul Belgradului.
„Omuleți verzi” infiltrați în Kosovo
Kurti a suținut că grupul de aproape 100 de indivizi înarmați a intrat în Kosovo "cu un plan pentru un conflict mai lung și mai larg în partea de nord a statului", fiind convins că, printre altele, “alinierea Serbiei cu Rusia sugerează că obiectivul grupului a fost să reproducă ceea ce a făcut Rusia în Donbas în 2014" (n.t. - generarea unui conflict între separatiștii susținuți de Rusia ruși și forțele de ordine și apărare ucrainene).
Pentru premierul kosovar nu există nicio îndoială privind vinovații pentru atacul de la Banjska. "Atacul de la Banjska a avut loc din cauza statului capturat de la Belgrad și din cauza ambițiilor agresive și expansioniste ale șefilor de stat".
Kosovo nu este singura țară din Balcanii de Vest care este vulnerabilă la atacuri fizice, potrivit lui Kurti. "Amenințarea se manifestă și prin infrastructura de dezinformare pe care Rusia a susținut-o", prin care, folosindu-se de intervenția NATO împotriva țintelor sârbe, este frecvent calomniat Occidentul".
La sfârșitul anului trecut, a fost publicat un raport privind dezinformarea, care a fost întocmit de Balkan Investigative Journalism Network (BIRN), cu sprijinul Uniunii Europene.
Potrivit acestuia, Kosovo este expus dezinformării și narațiunilor venite din Rusia și China, care urmăresc să incite la război interetnic și inter-religios în țară, să incrimineze NATO și să reducă încrederea societății în integrările euro-atlantice, precum și să evidențieze SUA ca pe un exemplu negativ de implicare.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News