Balansul Serbiei între banii UE și BRICS-ul Rusiei. ”Vor să împace capra cu varza”

Președintele rus Vladimir Putin și președintele sârb Alexandar Vucic. Sursă foto: Kremlin
Președintele rus Vladimir Putin și președintele sârb Alexandar Vucic. Sursă foto: Kremlin

Președintele sârb Alexandar Vucic nu a mers la Summitul BRICS de la Kazan, Rusia, dar și-a trimis vice-premierul să asiste la discuții.

Summitul BRICS de la Kazan a fost prima reuniune internațională majoră găzduită de Putin de la începutul agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei.

Liderii a aproximativ treizeci de țări au venit la Kazan, dar principalii actori au fost sunt Xi Jinping și Narendra Modi. Deși pe lista oaspeților importanți s-au aflat iranianul Masoud Pezeshkian sau Recep Tayyip Erdogan, Kremlinul nu a reușit să-l atragă în acest format și pe Aleksandar Vučić.

Președintele sârb a declinat oferta lui Putin de a veni la Summitul BRICS, însă Belgradul a trimis o delegație condusă de vice-premierul Serbiei, Aleksandar Vulin.

Săptămâna aceasta, Vucic l-a primit, pe 24 octombrie, pe premierul polonez  Donald Tusk, a cărui țară va prelua președinția UE, iar acum două zile a discutat problema migrației ilegale împreună cu premierul Robert Fico și premierul Viktor Orban în orașul Kamarno de lângă granița slovaco-ungară.

Tusk a declarat locul Serbiei este în Europa, iar una dintre prioritățile președinției Poloniei la UE va fi „extinderea și cooperarea cât mai strânsă cu Serbia”.

„Suntem conștienți de planurile ambițioase pe care Serbia le are în ceea ce privește Planul (european) de creștere, pentru a-și accelera drumul european”, a spus Tusk, citat de RadioSvoboda.

 

Poziția Serbiei pe relația Rusia - UE

Potrivit președintelui sârb, Tusk „a adus mesaje încurajatoare”, dar a precizat că premierul Poloniei i-a transmis că „ar dori să vadă o armonizare deplină cu declarațiile europene și în ceea ce privește sancțiunile împotriva Federației Ruse”.

„Am încercat să explic poziția Serbiei și să subliniez cât de mult sprijin umanitar și financiar am oferit Ucrainei și cum și în ce fel vorbim despre respectarea Cartei ONU și am prezentat poziția Serbiei”, a spus Vučić.

Până acum, Serbia s-a alăturat tuturor declarațiilor și rezoluțiilor ONU privind Ucraina și respectarea integrității teritoriale a țării victimă a invaziei ruse, dar Belgradul refuză cu insistență să se alăture sancțiunilor internaționale împotriva Rusiei, pe care o consideră țară prietenă.

În același timp, Serbia își păstrează deschisă opțiunea BRICS, fie măcar ca mijloc de presiune în negocierile cu Bruxelles-ul.

Delegația sârbă de la BRICS a  fost condusă de viceprim-ministrul Serbiei, Aleksandar Vulin, un cunoscut avocat al relațiilor sârbo-ruse, care a pledat constant pentru legături mai puternice cu BRICS, chiar argumentând că grupul reprezintă o alternativă credibilă la UE.

Deși prezența vice-premierului Vulin la summit subliniază tendințele pro-ruse și anti-occidentale din Serbia, nu toți politicienii de la Belgrad împărtășesc entuziasmul lui Vulin față de BRICS. 

Prim-ministrul sârb Miloš Vučević a minimizat ideea că BRICS ar putea înlocui UE ca obiectiv principal al Serbiei. „Calea europeană rămâne obiectivul strategic principal al Serbiei”, a confirmat Vučević în această lună.

 

”Vor să împace capra cu varza”

 

O viziune pesimistă vine de la diplomatul și publicistul din Belgrad Srećko Djukić, care declară pentru DW că „Belgradul și Banialuka (centrul administrativ din Republica Srpska) vor să împace capra cu varza. Și nu le pot face pe amândouă”, spune Djukić.

Deși Belgradul și Bosnia și Herțegovina au optat pentru UE, Djukić pune sub semnul întrebării angajamentul acestora față de integrarea europeană. El sugerează că Serbia ar putea doar să clameze că dorește în UE, dar fără să facă pași reali în această direcție.

Conștientă că nu ar putea să ofere prea mult Serbiei, în comparației cu Uniunea Europeană, Moscova a venit cu un artificiu și sugerează că Serbia ar putea obține „statut de partener” în cadrul BRICS, mai degrabă decât calitatea de membru cu drepturi depline. Ministrul adjunct de externe al Rusiei, Serghei Riabkov, a subliniat că Serbia, ca unul dintre cei mai de încredere parteneri ai Rusiei în Europa, se numără printre cei care ar fi bineveniți ca parteneri.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel