BAE Systems lansează producția de armament în Ucraina. Debutul este însă timid, marcat de bătrânul tun L119

Cătălin Costea |
Data actualizării: | Data publicării:
L119 / M119 - Joe Bush, 82nd Airborne Division Artillery; flickr
L119 / M119 - Joe Bush, 82nd Airborne Division Artillery; flickr

Cea mai mare companie de arme din Marea Britanie, BAE Systems, a deschis un birou în Ucraina pentru a lansa producția de arme în parteneriat cu producătorii interni, după cum a informat Ministerul Industriilor Strategice din Ucraina.

Pe 30 august, președintele Volodimir Zelenski s-a întâlnit cu conducerea companiei BAE Systems, printre care s-a aflat și directorul executiv Charles Woodburn, căreia i-a mulțumit pentru deschiderea biroului din Ucraina înainte de Ziua Independenței.

„Cele mai bune arme care îi ajută în prezent pe militarii noștri să apere Ucraina ar trebui să fie produse în Ucraina. Dezvoltarea producției proprii de arme este o prioritate”, a scris Zelenski pe Telegram.

La întâlnire, Ministerul Industriilor Strategice, Ministerul Apărării din Ucraina și BAE Systems au semnat documente care confirmă decizia companiei de a dezvolta producția de armament în Ucraina.

„BAE Systems vrea să fie un partener de încredere al Ucrainei în războiul pentru libertate și independență, precum și în construirea unui complex tehnologic-industrial de apărare puternic și durabil, pentru a preveni în mod eficient viitoarele încercări de agresiune”, a declarat Woodburn.

BAE Systems este un dezvoltator și producător de arme bine cunoscut în Ucraina. Compania produce o mare varietate de arme, inclusiv vehicule de luptă M2/M3 Bradley, avioane de luptă Typhoon, sisteme de artilerie Archer, tancuri Challenger 2, obuziere M777 și altele.

Însă, la acest moment, în Ucraina este planificată în principal localizarea producției de tunuri ușoare de câmp L119, de 105 mm (standard NATO).

 

L119 este la apusul utilizării sale

Tun M119, aparținând Armatei SUA - Foto: Corine Lombardo, New York National Guard, flickr

După standardele moderne, cu puterea de foc a muniției de 105 mm și cu raza de acțiune de puțin peste 10 km, L119 nu impresionează. Cu toate acestea, prezintă avantajele mobilității, greutății scăzute, instalării și pregătirii rapide de foc, precum și a unui echipaj redus de luptă de șase sau chiar patru persoane.

Tunul ușor L119 a fost exportat într-un număr larg de țări și a fost chiar produs sub licență în unele dintre acestea. În 1984, a intrat în serviciul armatei Australiei, unde este cunoscut sub numele de Hamel Gun.

Australia a achiziționat, de asemenea, licență de producție pentru aceast tun și a fabricat L119 pentru armata australiană, precum și pentru armata neozeelandeză. Armata australiană a achiziționat un total de 111 unități. Alți operatori sunt Irlanda (6 unități), Noua Zeelandă (24 unități), Portugalia (21 unități), Thailanda (60 unități) și Statele Unite ale Americii (150 unități).

Thailanda și Statele Unite au achiziționat și ele licențe de producție pentru acest tun, versiunea americană fiind cunoscută sub numele de M119.

Regatul Unit a folosit acest model până la sfârșitul stocurilor sale de muniție. L119 a fost retras complet din serviciul britanic în 2005, iar în 2022, UK a livrat Ucrainei 36 dintre acestea pentru a se apăra de invazia rusă.

De asemenea, Australia a retras aceste sisteme de artilerie din prima linie și le păstrează în rezervă.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel