B-21, o „jucărie” teribil de scumpă. Cât costă noul bombardier B-21 Raider al SUA, primul și singurul bombardier de generația a 6-a

Darius Muresan |
Data actualizării: | Data publicării:
Un prototip al bombardierului strategic B-21 Raider. Sursa Foto: Northrop Grumman
Un prototip al bombardierului strategic B-21 Raider. Sursa Foto: Northrop Grumman

SUA au reușit să dezvolte cu succes B-21 Raider, noul bombardier american de generația a 6-a. B-21 e dezvoltat în baza unui program extrem de ambițios, dar și clasificat, de către compania Northrop Grumman.

B-21 Raider a efectuat în noiembrie 2023, la Uzina 42 a Forțelor Aeriene americane, din Palmade (California), unde compania Northrop Grumman construiește mult așteptata aeronavă, primul zbor.

Decolând în zorii zilei de 10 noiembrie 2023, partea inferioară a bombardierului a fost iluminată într-un unghi aproape drept, punând în evidență toate caracteristicile. Aeronava a efectuat un zbor sinuos, de aproximativ 140 de minute spre nord-vest, înainte de a ateriza la baza Edwards Air Force, California, SUA.

B-21 este primul bombardier dezvoltat vreodată de generația a 6-a. Un program ambițios, complex și sofisticat, dar și foarte scump. 

 

Costul totuși scade. Cât costă de fapt un bombardier B-21 Raider?

E greu de oferit o cifră exact. Totuși, în decembrie 2022 când B-21 Raider a fost dezvăluit pentru prima dată publicului larg, Forțele Aeriene Americane au precizat prețul unui B-21 era estimat la aproximativ 700 de milioane de dolari! Mai exact 692 de milioane de dolari.

Despre costul per unitate a unui B-21 Raider au scris recent jurnaliștii publicației americane Defense News, citând oficiali ai SUA.

În cursul acestei săptămâni un oficial american Frank Kendall - Secretary of Air Force -, în cadrul unei comisii a Senatului în Congresul american, a precizat că prețul scade după negocierile cu producătorul Northrop Grumman iar „lucrurile merg în direcția bună”.

Kendall a refuzat să precizeze un preț exact. Cert e că azi, un B-21 Raider costă puțin sub 700 de milioane de dolari. 

Desigur că pe măsură ce programul avansează iar B-21 trece la producția de serie, prețul per unitate se ajustează și el, deja fiind în scădere, potrivit oficialilor americani.

 

Despre B-21 Raider, primul bombardier de generația a 6-a. O performanță a SUA ce confirmă dominația americană în aviația militară 

Primul B-21 Raider al Forțelor Aeriene ale SUA a fost expus la Uzina 42 din Palmdale, California, unde Northrop Grumman construiește noua flotă de bombardiere stealth a SUA. Sursa foto: U.S. Air Force.

Configurația în plan este într-adevăr de aripă zburătoare în formă de “W”,  așa cum au descris-o inițial Forțele Aeriene, însă fără coada zimțată văzută la B-2 Spirit, modelul pe care se bazează în mod clar B-21.

Este probabil ca anvergura aripilor B-21 să fie de aproximativ 40 de metri, mai mică decât anvergura aripilor de 52 de metri a bombardierului B-2, dar ceva mai mare decât estimările anterioare. Lungimea sa pare a fi de aproximativ 17 metri, față de 21 metri cât măsoară B-2. Forțele Aeriene americane au spus în mod constant că B-21 va fi ceva mai mic decât B-2, cel mai scump avion din lume, și că va avea o sarcină utilă de arme mai mică.

B-21 are două uși înalte, triunghiulare pe suprafața sa superioară, una pe fiecare parte (precum urechile), care se deschid pentru a furniza mai mult aer motoarelor în timpul operațiunilor la sol, decolării și aterizării. Faptul că există doar două dintre acestea, poziționate simetric, sugerează că există doar două motoare care alimentează bombardierul. Pentru B-2, care are patru motoare, există patru caracteristici similare.

B-21 poate avea trei compartimente pentru arme: îmbinările arată contururile clare ale ușilor pentru compartimentul central principal, precum și ușile de acces la motor. Între ele, un alt set de uși subțiri reprezintă foarte probabil ușile suplimentare de lansare a armelor.

B-21 trebuie să aibă capacitatea de a transporta cel puțin trei arme specifice: bomba gravitațională nucleară B61-12, arma convențională de atac stand-in (SiAW) și racheta AGM-181 LRSO (Long-Range Stand-Off). Golfurile misterioase pot fi destinate să transporte SiAW, care sunt menite să distrugă sistemele de apărare antiaeriană inamice. Ușile de compartiment mai mici și mai subțiri sunt probabil capabile să se deschidă și să se închidă mai rapid, sporind calitatea ascunderii (stealth-ul) atunci când aeronava se apropie de radarul de sol al inamicului.

CITEȘTE ȘI: SUA se grăbesc: Bombardierele B-21, primele avioane de generația a 6-a, pe repede înainte. Undă verde pentru producție, deși testarea nu e finalizată

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel