Azerbaidjanul amenință Armenia că va bombarda o centrală nucleară. Erevanul denunță 'terorism de stat' și 'intenții genocidare'

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:
Armata azeră, sursă foto: Ministerul Apărării din Azerbaidjan Facebook
Armata azeră, sursă foto: Ministerul Apărării din Azerbaidjan Facebook

Tensiunile dintre Armenia și Azerbaidjan sunt în continuare foarte ridicate. Situația se degradează pe zi ce trece în contextul în care luptele la frontieră au reizbucnit în urmă cu aproape o săptămână.

În cursul zilei de ieri, Ministerul Apărării din Azerbaidjan a amenințat Erevanul, precizând că Armenia „ar trebui să țină cont” de faptul că azerii au sisteme de rachete capabile lovească centrala nucleară din Metsamor, lucru care ar provoca un „dezastru imens” pentru Armenia.

Erevanul a reacționat după amenințările venite de la Baku. Armenia denunță „o manifestare directă a terorismului de stat” și „intenții genocidare” din partea Azerbaidjanului.

Amenințarea Ministerului Apărării din Azerbaidjan de a lansa un atac cu rachete asupra centralei nucleare armene din Metsamor indică nivelul de disperare și o criză de conștiință a conducerii politico-militare din Azerbaidjan, transmite, într-o declarație, Ministerul Afacerilor Externe al Armeniei.

„Acțiunile cu care amenință Ministerul Apărării din Azerbaidjan, reprezintă o încălcare flagrantă a dreptului internațional umanitar, în general, și, în special, a Primului Protocol adițional la Convențiile de la Geneva. Asemenea amenințări sunt o manifestare directă a terorismului de stat și exprimă intențiile genocidare ale Azerbaidjanului.

Mai mult, prin intermediul unor asemenea declarații, conducerea Azerbaidjanului reprezintă o amenințare pentru toate popoarele din regiune, inclusiv pentru propriul său popor.

Condamnăm cu tărie amenințările nucleare din partea Azerbaidjanului, care atestă lipsa absolută a bunului simț și a sentimentului de responsabilitate a acestui membru al comunității internaționale. Azerbaidjan ar trebui să denunțe imediat aceste amenințări”, mai transmite Erevanul.

Armenia şi Azerbaidjan sunt în conflict de aproape 30 de ani pentru controlul asupra regiunii separatiste azere Nagorno-Karabah.

Enclavă cu majoritate armeană alipită în 1921 la Azerbaidjan de autorităţile sovietice, Nagorno-Karabah şi-a proclamat unilateral independenţa în 1991, cu sprijinul Armeniei.

A urmat un război între Armenia şi Azerbaidjan. O încetare a focului a fost încheiată în 1994. De atunci, negocierile în vederea unui tratat de pace sunt mediate de Grupul de la Minsk - un grup de mediatori internaţionali coprezidat de Rusia, Franţa şi SUA.

CITEȘTE ȘI: Ambasadorul Armeniei în România, despre luptele cu Azerbaidjan: Armata azeră a atacat cu tancuri și sisteme de artilerie | Interviu DefenseRomania

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel